Učitelj

620 УЧИТЕЉ

лажу речима, понашањем, поступцима. Страх може задржати дете од лажи у буквалном смислу речи. Али страх неизоставио и изазива лаж. Многи, који су у детињетву бивали бијени због лагања, тим су се батинама покварили несравњено већма, него и самим лагањем. Ја знам најискреније, најистинитије љубе, који лажу намерно и не: намерно; знам и друге, које нећеш ухватити ни у каквој лажи, и који су крај свега тога скроз ц скроз лажсљиви То кварење личности често се почиње у нежном добу младости под утицајем самог васпитача. Деци очигледно лажно објашњују извесне поступке: дају у пола лажна извијања, предходне опомене, фразе, ломе вољу, мисли, осећања дететова; против таког насиља лаж је — оправдано оруђе, изазвано преком потребом, неопходношћу. Да човек буде истинит, треба пре свега располагати непоколебаном храброшћу, — емелошћу, и, као што неко оправдано рече, понеком малом лажљивцу потребни су не ударци, но добра храна и живот на свежем ваздуху.

8.

У домаћем кругу дете не казне за понеки поступак, али за тај исти поступак више пута и казне, ако га је дете учинило пред гостима. Тако се код детета ствара представа о том, да није рђав сам тај поступак, но ње-_ гова јавност, — то јест, може се неки пут и учинити нешто што не ваља, али треба сакрити!

4.

Узгред ћу да нарочито укажем на још једну између многих заблуда васпитачких. Они троше страшно много рада на то, да одстрањују таке поступке дететове, који ће временом и сами од себе ишчезнути, То се односи, на пр., на множину захтева из области манира и вештине држања и понашања. Те се навике просто могу оставити утицају доброг примера и времена. А своју енергију боље употребити на то, да се у души дететовој усаде таке навике, за које треба основ положити већ у најранијем добу живота.