Učitelj

УЧИТЕЉ КАО КУЛТУРНИ РАДНИК ~ 695

и једнолико радили у свима крајевима отаџбине. Ништавна би била она мањина школских надзорника који мисле да учитеље треба држати у шкрипцу, па их зато вребати и ценити строго само по успеху у школи; а још ништавнија она мањина, која је начелно противна сваком учитељевом раду ван школе,

Најпретежније је дакле мњење да је учитељ важна културна чињеница у народу. То је бар до сада тако било. И свако противно мишљење могло би потећи само од незналица, или ти од окорелих непријатеља учитељских па и народних. Јер од стране највиших представника оно препоручивање, надање и истраживање од учитеља да ради свестрано и на осталим гранама културе, не би имало места да се у учитељу не види она згодна културна тачка, која може да дејствује свуд около око себе.

То исто чине и преставници појединих хуманих удружења, која имају специјалне културне циљеве. Тако на пр. Срп. Пољопривредно Друштво, Савез Земљорад. Задруга, Стрељачки Савез, Пчеларско Друштво, Географски Завод, Повлашћени Свилари, итд. Сваки се за се обраћали учитељима за остварење и постигнуће својих цељи. Па и народ који немајући пречега саветодавца, обраћа се у свако доба учитељу за све и сва — доказује да је учитељ доиста кумпурни центар преко кога сви интцмјалпори желе да прошуре културне идеје, да је он онај кулмпурни стоожер у својој околини око кога се врши сва месна кулшура штри. И проф. Вел. Школе г. М. Андоновић, кад је послао расправу о комасацији пољопривредниг имања, Учит. Удружењу да је одштамџа у „У“читељу“ како би се учитељи заинтересовали њоме и приказали је народу, такође је замишљао училпеља мародног, као једну кулаурну станицу која. верно дочекује, оптраа и расирострањава свачије културне предлоге ц ревносно служи свестраним корисним циљевима, те тако врши своју дужност у Отачбинц.

Утишељ народни, дакле, треба да се сматра за КУЛИНА ценшар преко кога се врши кулшивирање народа. Ово је наш одговор на постављено питање.

9. Шта треба урадити па да учитељ боље послужи Отаџбини као културни радник 2 »„Дајше ми добре мајке, па да препородим цео свет“ рекао

је Спенсер, а ми додајемо: дајше нам добре учитеље, па да кул· 49