Učitelj

52 УЉИТЕЉ

тање вршити поступно и по могућству вези са осталим настав'ним предметима, цртати чешће, полако, под надзором, слободном руком не притезати. Грешке исправљати. Цртежи да буду чисти и да се чувају. При цртању правилно држати тело.

Обрада. Учитељ назначи шта ће се цртати. Покаже се предмет, — слика, исти се посматра и о њему се води разговор. Обрати (се ученицима пажња на главни облик и на одношај појединих де- _ лова. Затим учитељ сам нацрта предмет пред ученицима, који се. посматрао, после ученици прецртавају а учитељ обилази и поправља веће грешке. Претходно ученицима се каже место на хартији где ће цртати, па ред којим ће цртати а покаже им се и како ће одмеравати растојање било лењиром или хартијом. У старијим разредима упућивати ученике да по могућству сами цртају неки предмет посматрајући га, по диктовању а и замишљајући неки предмет. Упоређује се нацртани предмет са ранијим сличним цртежима. Изводе се правила н. пр. ово је лишће по облику јајасто, срцасто и т. д. Тражи се на другим предметима таква шара и примењује се у ручним радовима.

Певање.

Задатак је настави певања да упознаје децу са царством та. нова и да детињи глас дотера како ће умети лепом достојанственом песмом чисто и верно исказивати она осећања која су у срцу човековом (П. Љотић.) -

Да би се постигао истакнути циљ а избегле грешке при предавању овог предмета потребно је:

1.) Да се претходно објасни садржина сваке песме.

2.) Да ученици сваку песму прво науче напамет, па онда да је певају, а не да при певању гледају у песмарицу (код лакших песама може се једновремено учити садржина и мелодија).

3) Да се не певају само уметничке него и побожне — црквене а и народне песме, ради јачег утицања на развијање релитијског и патриотског осећања.

4.) Да се певање врши у вези са осталим наставним пред'метима. Тако кад се прича о Словенима певати „Ој Словени“; кад се прича о Србији онда певати „Лепа наша Домовино“; кад "о Божићу онда тропар на Божић; кад о јесени онда „лет, лете ит, д.

5.) Да се не пева само у одређеним часовима, него чешће а мање, обично пред полазак; не певати онда када смо нерасполо-