Učitelj

192 МИТЕ Љ

ХУТ И ХУП САСТАНАК Главног Одбора Учитељеког Удружења држан 9. и 9. јануара 1910. године

Били су: Урош Благојевић, Ђока Јовановић, Живко Јовановић, Михаило Станојевић, Мих. П. Милошевић, Отева Ђорђевић, Светислав Поповић, Џетар А. Лукић, Груј. Апемовић, Ант. Отојиљковић и Станиша Станишић. |

1. На овим састанцима, пошто су посвршавани редовни дружински послови, реферисао је г. Оветислав Поповић о ствари премештаја г. Јове Поповића, учитеља из Горњег Милановца у Багрдан, наводећи да је г. Министар Просвете, по тој ствари, решио: да се иследе још неке ствари о Јови, које нису излазиле пред Државни Савет и које још нису ислеђене, па ће се после: тога донети коначна одлука; јер јер за извршење одлука Државног Савета Министар има права три месеца. |

2. Исти реферише да се на меродавном месту тачно известио, да се распис г. Мупистра просвете о одсуствовању учитеља-љица и њиховом удаљавању од школе никако не односи на | слободно одсуствовање за време одређенога одмора законом, но | само за време какве заразе.

Примљена знању оба ова извештаја.

8. Каралампије Андрић, учитељ из Скадра, моли да му се.

п ове године шаље „Учитељ“ и „Мала Србадија“. - 5

Одобрено и наређено експедитору да одлуку ову извршује..

4. Одлучено је: да се послузи, поштоношама и слагачима. изда награда овако и онолико као и лане.

5. Трговина Јевте Павловића Ф Сопар. подноси рачуне изузетих ствари за Удружење из њене радње и тражи исплату: за канцеларијски материјал 22010 дин. узете артије за „Учитељ“ 650:80 ден. као и артија за „Малу Србадију“ у 456:60 динара, свега у суми 1381'79 дин.

Пошто су рачуни одмах прегледани наређена. је исплата истих.

Сем тога, по овоме је одлучено још и ово: да благајник увек. реферише о потребама Главном Одбору, који ће их оценити и одобрити, после чега ће председник или ппредседник потписивати требовање за све потребе.

6. Како је Српска Књижевна Задруга позвала својим актом и Учитељско Удружење на извођење свечаности око стогодишњице од смрти српског књижевника, и философа, која ће бити 28. марта. 1911. године, то је одлучено: да о свему томе промисле. гл. Мих. Станојевић и Станиша Станишић и реферишу Главном. Одбору, који ће о томе расправљати и донети своју одлуку.

Овим су ови састанци и закључени.

Секретар, у Председник, Петар А. Лукић. Урош Благојевић.