Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ - 198

хуП САСТАНАК | Главног Одбора Учитељског Удружења држан 23. јануара 1910. године

Били су: Урош Благојевић, Ђока Јовановић, Живко Јовановић, Стева Ђорђевић, Милут. Станковић, Груја Аџемовић, Станиша Станишић, Ант. Стојиљковић, Петар А. Лукић и Светислав Поповић. Е

1. Посвршавани су редовни дружински послови.

2. Секретар саопштава, да је Беличко Учитељско Друштво послало своја правила на потврду и примање истога у савез. Затим саопштава, да у тим правилима има једна одредба, у којој се одређује чланство тога друштва, која се коси са дружинским правилима, а наиме са чл. 56. њиховим, на што упућује пажњу Глав. Одбора.

По овоме је била отпочета дебата, али како се није могло доћи до споразума, остало је да се то питање реши на другој седници.

3. Председвик напомиње како је већ крајње време да се спреми све, што је потребно за концерат Удружења, који ће се држати овде у корист дружинске касе. Услед тога одлучено је: да се мавесте за по ангажоване личносши да с таме буду 20тове до 20. фебруара најдаље.

4. Повела се реч: шта да се чини са оним члановима Удружења, који су с незнатном сумом отпочели да стекну право на чланство, па у одређеном року по правилима нису то испунили. По овоме је одлучено: да се, на основу трошлогод. Учштељске Скупилимте, позову да своје улоге домишре, до краја ове године, та ће се смаирашњи као пуноправни чланови Удружења.

5. Књижничар саопштава, да је дружинску књижницу већ средио по азбучном реду, али је правилником предвиђено да се књижница среди по појединим групама, па тек после да се оштампа списак дружинских књига. По овоме је одлучено: да, овај посао са књижничаром изврше оба уредника дружинских листова.

6. Још је одлучено: да се за дружинску књижницу набаве: издања Матице Хрватске, као п „Јужна Стара Србија“ од Др. Јов. Х. Васиљевића.

т. Књижничар тражи један орман за књижницу, а тако исто и уредник „Мале Србадије“ тражи један орман за смештање клишета, па је одлучено: да се, за исшкануши циљ, купе два ормана.

Овим је састанак закључен.

Секретар, Председник,

Петар Д. Лукић. Урош Благојевић.

ХТХ САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења држан 30. јануара 1910. године Били су: Урош Благојевић, Ђ. Јовановић, Груја Аџемовић, Милут. Станковић. Стева Ђорђевић, Ант. Стојиљковић, Петар А. Лукић, Станиша Станишић, и Мих. Станојевић.

УЧИТЕЉ 58