Učitelj

78 УЧИТЕЉ

то нађу пута и начина, моли скупштину, да прими предложену резолуцију.

Председник ставља на гласање предложену резолуцију са допунама Храбреновићевим.

Скупштина прима.

Председник представља госта г. Др. Јову Максимовића проф.

Скупштина га поздравља, ;

Председник г. Мих. Михаиловић даје следећу изјаву:

Општим поверењем скушштине дошао сам на ово почасно место, а по предходном споразуму наших првака, коме је основица та, да у састав управе удружења, уђу све групе заступљене у овој скупштини, а две најјаче, да буду подједнако заступљење. Јучерањим поступком групе старијих радикала, основица је споразума поништена и тиме је предстао разлог да и даље останем на овом месту. Стога нека ми се не замери, што дајем оставку на председничко место и што ћу се одавде повући.

Председник ставља на гласање оставку Михаиловићеву.

Скушшитина прима.

На дневном је реду извештај ТУ анкете, по питању: Треба ли поред основних школа да има и забавишта, склоништа ученичких трпеза, штедионица, фондова, школа за одрасле и т. д.

Г. Ст. Станишић, као известиоц анкете прочитао је ову резолуцију: ;

„Поред основних школа потребно је да има и других помоћних школа и установа, просветних и ђачких, које ће помагати наставу, васпитање и остале школске и ђачке врлине и добре навике, за време школе и пре и после ње.

Те би школе отварала држава округ или општина, а могле би их као приватна предузећа држати и поједина приватна лица, нарочито данас док се неби добиле савршене основне школе. У ред тих школа и установа долазе:

1, дабавишта, потребна нарочито деци пре поласка у школу, да би се одстранили од утицаја улице и да би се одменили родитељи, који су сиромашни и заузети послом.

2. Склоништа и ђачке трпезе, за децу, која немају родитељт, или су им они врло сиромашни, као и за ону децу, која се школују у другом месту.

3. Ђачки санаторијуми и ђачке колоније, које би се подизале у шумама и другим здравим местима, нарочито за слабуњаву децу, са разним вежбама и спортовима.

4. Приправни разреди за децу, која не знају добро језика или имају каквих мана у чулима.

5. Штедионице и фондови, по школама на основи какву су предузимале земљоридничке задруге, да би се ученици навикавали на штедњу као и то да би се омогућило школовање сиротније деце.

% к-