Učitelj

80 у тиче љ

Скупштина прима.

Председник г. Ђ. Којић, као известилац ове анкете чита резолуцију по овом питању која гласи: ·

Предлажемо ово: 1. у погледу спреме.

1. Поправити учење у средњим школама, јер у средњој школи много се које чега учи, а мало научи — у њима сваке године пада по у, ђака. На тај начин долазили би у учитељску школу спремнији ђаци.

2. Да се учитељској школи обрати што већа пажња на стручну спрему ученика, да се педагошки предмети одпочну предавати још у П-ом разреду и да дотични наставници исте предмете предају са већом марљивошћу. Школски рад или примењивање теориско педагошког знања, отпочети још у ПЉљем разреду, или бар у П.ом течају ПЉем разреду учитељске школе,

3. Да се настане, да један језик и то немачки или руски учитељски кандидати толико науче у школи, да се могу доцније служити као учитељи педагошком књижевношћу тих језика.

4. Ради јаче спреме учитељима би (који су свршили учитељску школу) требало допустити, да могу бити ученици педагошко-филозофског факултета на нашем универзитету. На тај би начин добили известан број учитеља са јачом сручном спремом из чијег реда би се могли бирати и постављати школски надзорници. 5. У прилог јаче спреме наставника и бољег рада на просвећивању народном требало би да се ради и на овом законом предвиђеним послу: да се школски надзорници из целе земље позову бар двапут годишње на састанак и дату претресу и усвоје главнија питања у погледу једнобразног школеког рада у неким тачкама а у неким према месним приликама и потребама — усвојити друго што за рад. - -

6. Да надзорници те мисли и захтеве у својим областима на, учитељским конференцијама преко године изнесу с правом на, слободно третирање од стране свих наставника. На тај би се начин у целој земљи радило јеонообразно с подједнаком интезивношћу и једнаким погледима на школу итд. А наставници би у својој спреми ишли стално напред усвајајући новије мисли и идеје у својој струци.

Џ. у погледу права наставника.

1. Ако се хоће да учитељ уради колико треба на културном унапређењу нашега народа, треба га материјално подићи и дати му моћи да ради. Зато би требало да буде прва плата 1000 динара, повишице да буду све на 4 године а највећа плата да буде 3000 динара, јер намирнице животне нагло скачу услед развијања трговинских и економских прилика у земљи.

2. Да се и учитељице по своме позиву и раду у свему изједначе у платама и станарини са учитељима.

3. Рок служења учитељској служби да се сведе од 32 на 30