Učitelj

88 чисте Љ

експедиторе и магационаре лица из своје средине, а можа и лица која не припадају саставу Глав. Одбора.“

ј). „Да се приликом прештампавања правила изостави све што би са одредбама овога предлога стајало у супротности (ако скупштина овај предлог усвоји) и да се реч друштво свуда замени речи „збор.“

Добротвори Учитељског Удружења

У овој години Удружење је добило ове добротворе: Никола Трандафиловић, кафеџија овд. са улогом од дин. 120— у злату пок. Младен Николић, ппуковник овд. са улогом од 110— у сребру и пок. Савка Р. Поповићева, учитељица у пенз. овд. коју је уписао брат г. Никола Р. Поповић благајник Министарства Про. свете са улогом од дин. 100:— у сребру.

Утемељачи Учитељског Удружења

Досадањи редовни чланови Учитељског Удружења поклањају свој редовни улог од 50 дин. и тиме прелазе у чланове утемељаче, и то: Илија М. Ђорђевић, из Разгојне; Сшеван Мрдаковић, из В. Градишта; Јулка СО. Мрдаковићка, из В. Градишта; Миг. М. Голубовић, из Петровца; Миг. Јерошијевић, из Петке; Миг. Калпић, пз Крагујевца; а положили су у готову по 50— дин. и тиме се уписали за Утемељаче ови чланови: Софија А. Вујачац, Смедерево; Јелена С. Бобићка, учит. у пенз. овд; Бура Димитријевић, Бобово; Лазар С. Станимировић, Врањска Бања; Владислав М. Џабић, Бошњани.

Овима овим утемељачима Учитељског Удружења послало је дипломе.

Апел на г. г. српске учитеље.

Прошли ХТХ. век, то је век славе-цивилизиције човечанске, Он је човечанству у опште много, па и нама Србима посебице, много дао.

Нама Србима дао је великане Кара-Борђа, Милоша и друге јунаке и државнике, који ослободише нашу Отаџбину и уведоше је у ред слободних српских држава. Тај век дао нам је великане и на културном и на просветном пољу. Доситије и Вук. значајне су појаве у народу српском а њихов рад од огромног је утицаја на просвету српеку. Поред њих има још и других просветних и културних радника с којима ми Срби можемо поносни бити.

и