Učitelj

АЛА И а

У ИРСКУ ЈБ

НИ НИН НЕи панела 0 __-__ = 2 = И 8 84

лико, колико да крај с крајем веже и да породицу једва, исхрањује.

И док би друге такав живот душевно убио и смрвио, дотле је пок. Риста, савесно м марљиво отаљавао не само чиновнички посао, него је трпљиво подносећи незгоде живота, стизао да својим умом и пером доста уради на просветном напретку нашем,

Још у Учитељској Школи, коју је свршио 1880. године, истакао се међу друговима својим као вредан умни раденик, као озбиљан мислилац и начитан младић. И млађе и старије генерације учитељске јако су га цениле због тих особина, које је он, по свршетку школоВања, не само одржао него и ојачао својим јавним радом, не испуштајући перо из руке до последњег тренутка свога живота. Као публициста одликовао се 03биљним расправама, које су осамдесетих година прошлог века излазиле у књижевним часописима. тора доба, Као што су били: „Мисао,“ „Побратимс во“ м „ Гусле“ а стизао је увек да по коју мисаону варницу укреше у демократским листовима онога доба. И ако се његова књига. „Грађански Буквар“ није свиђала многим партизанима, ипак му није нико могао порицати патриотске мисли, којима је ова испуњена била.

Сталешке организације: радничка и учитељска морају му бити захвалне, јер је обема јако симпатисао. Он је био оснивач Радничког Друштва, у Шапцу, кад је тамо живео, уређујући месни демократски лист.

Поред још тројице наших вредних и одличних учитеља, пок. Риста је био оснивач и организатор нашег „У читељског Удружења“, коме је до последњих дана био искрени пријатељ, а дружински лист „Учитељ“ од свога постанка па све до последњих дана доносио је његове темељне и језгровите расправе педагошко-философских питања, критике и књижевне оцене појединих производа из наше и стране књижевности,

Друштво · за школску хигијену и народно просвећивање дугује му особити дуг јавног признања. Овлашћен од стране Друштва, ја му овим изношењем врлина, плетем венац захвалности који никад увенути неће. Он је то потпуно 8аслужио, јер од оснивања овога друштва па све до данас, он је био члан Управног Одбора, ревносни и вредни саветодавац, трудећи се, да ово друштво задобије што шири полет и да постигне што веће успехе.

Р—