Učitelj

98 У ТФИТЕЉ

ском учитељству на његовом досадашњем раду. (Чује се хвала |)

Министарска захвалност мора бити у толико већа у колико он више води рачуна о тешким приликама, у којима српски учитељи своју дужност отправљају. (Тако је!)

Ове године рад учитељски вршен је под неком врстом сталнога надзора. Али, већ у самом почетку појавила се нека неверица да ће тај надзор одговарати своме циљу, па су се појавили и неповољни протести.

Ну, при свем том, на крају ове школске године, ја сам дошао до уверења, да није било излишно покушати ес том врстом надзора. Мени се чини да би корисно било наставити овај покушај још за коју годину, саображавајући га закону докле се не могне установити онај надзор који закон предвиђа а учитељи 0че. кују. Нови закон о државном рачуноводству, који ће важити од Нове Године, садржи једну иначе врло разумну одредбу по којој сваки државни службеник мора радити у ономе надлештву где прима плату. Према томе ја не бих смео ризиковати да учитеље одвајам од места у којима примају плату па за надзорнике да их одређујем. -

Из извештаја надзорничких, који су послати Министарству, могао сам добити уверење: да је огроман број учитеља и учитељица у минулој школској години савесно отправљао своје дужности, ва то им преко Учитељске Скупштине изјављујем свесрдну благодарност. (Чује се живео !)

У овој години ви, Г'осподо, остварујете Једну учитељску жељу — подизањем Учитељскога Дома. Подизањем тога дома одговориће се једној погодби за добро школовање учитељске деце. Ова, ће установа, без сумње, олакшати живот учитеља, обезбедиће им једну главну бригу њихову, те ће се моћи са бољом вољом предавати своме васпитачкоме послу. Са тога ја мислим да би било врло оправдано кад би држава с неком годишњом субвенцијом помагала ову установу. Ми ћемо о томе заједно мислити и старати се, а за сада се ограничавам, да вам честитам на досадашњем успеху и изјавим срдачну жељу за срећу, здравље и напредак омладине у Учитељском Дому! (Громко „живео !“)

Господо ч Госпође.

У Министарство Просвете ја сам ступио под околностима које не дају маха никаквој већој личној иницијативи и за какав већи шкелски певао. Међутим, међ мислима и уверењима која