Učitelj

ГОВОР МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ 99 |

сам у њега унео стоји и уверење које је већ у нас прилично распрострањено, да осповна школа оваква каква је данас не одговара своме задатку и да је потребно да се реформише. Стога, сам, као припрему за ту реформу, сматрао да је потребно извршити једну врло опсежну анкету. У том циљу ја сам саставио неколико главних питања и упугио, ;у првоме реду стручњацима за основну наставу, а то су, по моме мишљењу: учитељи и учитељице, они просветни радници који су у непосредној вези са школом народном. Сем њих упутио сам ова питања и организовапим представницима сељачкога сталежа, јер се у томе сталежу појављује понајвише незадовољства противу основне школе, а за њега је највише ових школа подигнуто.

На ова питања Министарство је добило задовољавајући број одговора. Задовољан сам, што се и по одговорима види да у главноме и учитељи воде главну бригу о напредовању основне школе; па им на томе захваљујем. Захваљујем нарочито Учитељскоме Удружењу што је дневни ред ове скупштине испупило питањима, која се тичу реформе основне наставе, што им је толику пажњу поклонило, да је одредило нарочите комисије за размишљање о појединим питањима па да даду своје мишљење и своје предлоге. Бићу врло задовољан, јер ће то бити за мене корисно, ако могаднем саслушати сва та мишљења.

Реформа основне наставе јесте посао велики и тежак и за народе чије су школе много боље уређене но наше и где су прилике и материјалне и моралне много повољније него што су код нас. И тамо се те реформе врше после дугог студирања.

Прилично ће, дакле, времена протећи док се среде подаци ове анкете. Ми морамо имати и доста стрпљења док се све добро не проучи и док комисија која ће радити нов закон не изради један потпун и добар закон о народчим школама. При том треба, имати у виду и једну неприлику која се код нас често појављује а што се у другим земљама, код сретнијих народа, не догађа. А то је да нека лепа уређења постоје у законима а не у ствари.

(6 тога се код нас морају од сада стварати нарочите гарантије и за извршење законских наредаба. Јер на пример и у садашњем закону о народним школама има врло лепих начела врло добрих одредаба али за неке није било могућности за извршење, а друге се не врше и ако су могуће. Само начело обавезног школовања, које истина није ни у другим земљама потпуно извршено, готово је само на хартији. Али код нас се не извршују не

(%