Učitelj

140 УЧИТЕЉ

бити једином и највишом цељу његовог рада, он несме цепати своје обавезе; он се дужан уклањати испред приватних дужности, па макар и најпохвалније биле. У тихој и усамљеној сфери свог моралног, родољубивог и плодотворног рада, далеко од буке и суете светске, живиће он радошћу свога рада, загрејан топлином дечије љубави и благодарношћу њихових родитеља.

Видсбург : (Уегавзито п Мебћодеп). Учитељ је дужан владати са великом количином познавања и навика, а што је најглавније треба да има бар предавања, да га може применити према сваком таленту и узрасту.

Роте : Међу учитељима, не предаје најбоље најпаметнији, него онај, који има јачи морални утицај на ученике.

ПН Важност

Ј. Златоусш: Ја сматрам да је онај, који уме да образује дечију душу, виши од живописца, виши од вајара, виши од сваког другог уметника.

Коменски : (Велика Лидактика). Правилно образовање младежи важније ће бити од освојења Троје — каже Меланхтон. Још је изразитија реч Григора Казијанског: образовати човека, најпроменљивије и најразноличније од свих створења — то је вештина над вештинама. Какву вишу и бољу услугу можемо учинити држави од обучавања и просвећивања младежи!

Цицерон: Обучавати и васпитавати младеж — то то најважнија и најбоља услуга, какву можемо учинити држави.

Аристоело: (Ро са). Нико неће оспорити, да је законодавац дужан помислити о правилном васпитању младежи; — где овог нема, пропада држава.

Салцман: Ко псушује блато, крчи путеве, подиже болнице, снабдева људе разним потребама, тај без сумње доприноси друштву користи, али не у оној мери, у којој васпитач: први помаже тек материјално стање људско, а други баш њих самих облагорођује преко њихове деце, те тим ојачава њихов духовни развитак. Питомац, ког си ти духовно образовао, служиће примером напретка другоме, где год га провиђење одреди.

Келнер: Ни један паметни. правилно образовани човек неће одрећи високо уважење учитељском звању у ошште и народним учитељима у појединости, нити ће повумњати у право ове касте да поуздано стање по својим заслугама упоредо са сваким другим заслужним службеником.

шШ Тешкоћа учитељског позива

Гиго: Учитељ је дужан више знати, него што му је потребно при вршењу своје праве дужности, иначе ће му предавање бити