Učitelj

388 учитељ

Па и многи старији учитељи напуштали су тада учитељску службу и прелазили у друге струке јер им је била станарина смањена, рок за добијање повишица повећан од 4 на 5 година, установљене казне којима се за недовољан успех учитељ може кажњавати смањивањем пензије и Т. д.

Та оскудица у учитељству и данас се опажа. Последице које је оставио за собом тај закон од 1898. год. фаталне су за нашу народну просвету, оне још и данас трају!

Закон од 1904. године имао је у првом реду задатак да по. прави тај незгодан положај учитељски и да упути развитак школскога живота мало правилнијим путем.

И, доиста, новим законом су у неколико ублажене извесне драконске одредбе закона од 1898. године, измењене су, у неколико школске прилике, и школски живот се упутио другим правцем.

Ну доношење овога данашњег закона ишло је врло брзо. Услед хитњи у изради његовој остале су извесне празнине и многи недостатци који су се показали у пракси као“ штетни и које су уочили и надлежни фактори те помишљају на извесне измене и допуне у овоме закону, поводом чега ми и пишемо ове ретке.

Многе одредбе су у овоме закону нејасне а и у супротности једна с другом. Има пуно којечега што је превиђено а има и ствари које нису тада потпуно изведене као што се то очекивало и као што су и сами онд. меродавни фактори хтели, због познатих „финансијских неприлика“ у којима се наша земља налазила као н. пр. поправка учитељског материјалног стања, установа стал. надзора, и Т. д.

Од појава данашњег школског закона прошло је већ 7 година. Учитељство наше с нестрпљењем је чекало да се надлежни сете и испуне своје обећање и коренитије реше питање о поправци учитељскога стања — али ни до данас од тога не би ништа ! Учи_ тељство је пропраћало поправке материјалног стања и професора и инжињера, и телеграфиста и поштара и железничких службе ника па чак и судија — а стање учитељско стајало је непромењено. Још и данас учитељска почетна плата је 800 динара на годину !

Ми учитељи не тражимо ништа више но што је право и што се признаје свима осталим службеницима у овој земљи! А по-

1 Ваља прелистати последње свеске Просв. гласника, служовног органа мин. просвете па да се види колики је број привремених учитеља и вршилаца дужности од којих има неких и са 4 разреда гимназије!!..