Učitelj

ИЗМЕНЕ И ДОПУНЕ У ЗАКОНУ О НАР. ШКОЛАМА 8339

зивамо сваког беспристрасног јавног раденика нека метне руку на срце н пресуди: да ли је право да један по признању свих поштевих и мислених људи не само користан, већ и одвећ важан, управо најважнији раденик у овој земљи, који се школовао пуних 12 година, отпочиње своју плату са И гроша дневно, дакле мању него што и послужитељи београдских основних школа имају2!... Тако исто нека пресуди да ли је право да тај службеник после 26 година одличног и врло доброг рада, који је скопчан са највећим напрезањем, добија само 3000 дин. док у другим струкама, много лакшим, добијају ту плату у 15. и 16. години службе»>

Да су данашње учитељске плате одвећ мале и бедне о томе је доказивано безбројно пута у овоме листу. Али да то не уви-

ћају и не осећају само утишељи доказ је и тај што се то питање о поправци лошег учитељског материјалног стања покрећеиу

јавном мњењу и у круговима који стоје ван учитељства, па чаки у народном представништву. Пре кратког времена поднет је Народној Скупштини предлог од неколицине народних посланика да се учитељске шлате повећају и да отпочињу са 1800 динара...

Као што рекосмо горе и надлежни фактори наши носе се мишљу да учине извесне измене и допуне у закону о народним школама. Какве ће измене бити и у чему се састоје ми не знамо али нам је дужност да меродавним факторима предочимо дау поправци данашњег закона буду што обазривији те да што радикалнијим реформама поставе здраву основицу на којој ће се развијати наш школски живот и наша народна просвета.

Главни Одбор Учит. Удружења, као представник нашег удруженог учитељства у Србији, поднео је Господину Министру све одлуке и резолуције учитељских скупштина које се односе и на спољашње и унутрашње уређење осн. школе а које су производ дужег размишљања и искуства нашег, и ми скрећући високу пажњу Господину Министру на те одлуке чинимо само своју дужност у интересу и нар. школе и учитељства.

Ми се надамо да ће и Г. Министар просвете и Нар. Скупштина водити рачуна о жељама нар. учитељства и нар. школе и тиме дати доказа да им лежи дубоко на срцу напредак основне наставе и народне просвете.

1 Кога интересује ово питање може видети прегледно изложене плате наших учитеља и остазих чиновника у Србији у нашој књижици: наше учитељске плате и наше прилике.

22%