Učitelj

314 у читеЕ Љ

5. Маслпо.

Посмаларања и задаци. 1. Посматрати код сеоске куће како се производи масло. Како се на млеку скупља кајмак. Време за скидање кајмака је, када се кајмак може додиривати, а да се прсти

_ не влаже. Кад се кајмак скупи и остави на топлоту, онда је по

мало кисео. Пре метења опет се расхлади. Описати и нацртити бучку; два облика: усправна бучка и положена, колевкаста бучка. Како се чисте. Рад при метењу. Промена на кајмаку, грудвање масла. Како се црпе, како се меси (не руком). Солење. Облик.

|. Посетити какво велико газдинство са маслом — кад је могућно.

Ш. Масло у кујни. Чување масла. (Покварено масло.) Како се поправља. Непостојаност на врућини.

Предавање. Испричај о справљању масла! —- Масло садржи готово само масти и мало воде (159/0). И масло може да буде лажно код несавесних продаваца: обоји се жуто, или се меша да би било теже, са брашном, гипсом и т. д. Ценаз 1 кг. = 1,50 дин. Тако звано вештачко масло, маргарин, справља се од говеђе, овчије и свињске масти. Оно је још масније од масла. М његово израђивање у лепо надгледној радњи је исто тако добро као и масла. Вештачко масло (маргарин) овако се справља: најбољи говеђи лој иситни се и очисти се, па се под пресом, раздвоји у стеарин и маргаринско уље. Последње се после тога мете са млеком. Неким додатцима, као кајмаком, жуманцетом, бадемом, млеком и томе сличним ће се ово сасвим изједначити по укусу са крављим маслом. Маргарин је трајашнији од масла а може послужити као народна храна, јер није скуп.

Као замена масла употребљавају се и биљне масти, ланено уље, пречишћено уље од репе и др. Само се из предрасуда не употребљавају ове масти.

(НАСТАВИЋЕ СЕ)

ИЗ ШКОЛСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

Славко Мих. Косић.

РАСПОРЕД НАСТАВНОГ ГРАДИВА. (План лЕКЦИЈА).

У прошлогодишњим бројевима овога листа тангирали су Мил Рабреновић и М. Вујанац и питање о вођењу плана лекција, или распореда наставнога градива. Нема сумње да је овај план или распоред свакој школи, сваком учитељу, од велике користи. Држим да ово није потребно ни доказивати. Но у исти мах уверен сам,