Učitelj

382 учитељ

Дин. ј]. Стојановић ун. НЕКОЛИКО СЛИЧИЦА ОПАЖЕНИХ У РЕВИЗИЈИ.

(наставак из новембарске свеске) 8.

И по дужности, а из љубопитетва, уживања и разонођења. увек сам о испиту радо прошетао и разгледао школску башту и школеко двориште.

Том приликом сам могао да сазнам како који учитељ схвата значај уређења школ. баште, и колико пажње поклања, уређењу школине најближе околине.

__ Немате шта да видите у башти; мало поврћа и кукуруза, а и суша ове године, па не може ништа да напредује, — вели један млад учитељ, при уласку у башту његове школе, која је у највећој питомини у Србији, и до које је бунар пун воде.

— Ево, видите, како је леп и напредан кукуруз у шк. башти! У овом крају баште имам доброга лука, бораније, зелени и свега, што ми треба за кућу, — вели ми узитељ у суседној школи.

__ Ја сам почео да уређујем школ. башту по плану, али још нисам у свему успео, није погодна година, ето, видите, све што сам подигао спржило се — вели трећи учитељ, чија је башта. издељена на парцеле, испресецана стазама, али све обујмила трава, која се није спржила.

— Да вам покажем моју башту, да видим како ће вам се допасти. Ево, видите, поделио сам је на парцеле. Овде су саднице; овде је семениште; ово су све окаламљене воћке; овуда су све јагоде, онуда малине, огроз, рибизле; онде ми је виноград, тамо кукуруз а онамо поврће. Имам у оној парцели и бостана, а овуда је цвеће. Ево, ружа. Оно ми је воће стигло на род, а оно тамо већ у велико рађа. Све ми је, као што видите лепо напредно, само имам често штету, јер ми краду из баште. Али ја ипак подижем, па има шта и да украду и мени да остане. — Тако ми је објашњавао уређење своје баште учитељ у селу, које се граничи са селима оних, којима нису ни година ни земља добри. · __ Ја нисам уређивао башту. Имам коња, па сам башту засејао детелином, да храним коња, — рећи ће ми учитељ из су седног села.

__ Ми овде немамо земљу онако плодну као у другим кра-

јевима, али ипак очистио сам ово мало баштице од камења, на-

ђубрио и, као што видите, гасејао поврћем и др. а овамо сам уредио пчеланик. За њега имам све погодбе, те добро напредује, а сад полако преводим пчеле у ђерзонке. У овоме крају има доста пчелара, па и неколико нас учитеља. Но сељаци са свим нерационално пчеларе. А и ми од скора смо почели са ђерзонкама, те ако и сељаци усвоје тај начин. — Оваке ми је објашњавао свој рад учитељ у једној школи у Азбуковици. ·

И лајику мора пасти у очи оволика разлика у обради и уре-