Učitelj

ПРЕГЛЕД НАСТАВНИХ СРЕДСТАВА 580

чито код оних наставника који остављају саму децу у школи беа надзора. Ту ћете наћи и смешних призора како су несташнијз деца од појединих слика направила читазе карикатуре којима се цео разред занима кад је без учитеља!

_ Нечување школских учила, колико је по закону кажњиво, у толико може служити као повод месним школским властима, које иначе нерадо одобравају набавке потребних наставних средстава и учила да буду у том погледу још уздржљивије јер имају и права учитељу пребацивати да кад не чува оно што му је поверено не заслужује ни ново да му се набави.

До душе много пута у погледу чувања наставних средстава. нису криви учитељи јер су тражили ормане или друге какве заклоне за смештај ствари школских па нису добијали а тиме су ствари изложене пропадању — али у већини случајева има аљкавости наставничке а има и незнања од стране наставника како да се помогну да сачувају школ. ствари.

Најгоре је са чувањем мапа у школи које су често пута тако велике да не могу да се сместе у ормане, а на зиду их попада прашина и поступно бледе.

Ми ћемо приказати једну направу која згодно може послужити за чување мапа и која је назвата с тога: мапнић.

То је један орманчичић у коме на ваљцима може бити намотано 5—6 мапа. А кад се тај орманчић на зид обеси не запрема више места него што би запремала једна мапа. Мапник.

__ Као што ова слика показује овај мапник састоји ве из 4 ваљка, чија је дебљина одприлике 4—8 д.м. а дужина колико износи ширина ормана. Орман треба да је удешен према ширини мапа, дакле од прилике 1,5 м. ширине, 0,7 м. висине 1,2 дубине.

Пред сваким ваљком има по један попречан прорез, кроз који се мапа извуче, кад нам треба, а кад више не устреба онда се заврће дотична чивија на левом боку ормана дотле док се мапа не навије сасвим на ваљке, и онда онај штапић, што је причвршћен на доњој ивици мапе, тако запуши прорез, да не може ни мало прашине улазити кроза њу.

Оваква направа може се лако набавити јер њу и сваки столар може направити према овом упуству а неће ни стати много, највише десетак-двадесет динара.

Мапник је врло згодна направа јер, као што рекосмо, не за-

Учитељ 25