Učitelj

394 о ЧИиТЕЉ

ако томе нису узрок слике, које су доста скупе, особито кад се изнова раде. Ову би књигу могли да набаве за читање ђаци из гимназија, а могла би се узети за школске и народне књижнице. Може да поднесе и за поклањање гимназистима, из млађих разреда, о годишњем испиту, пау крајњем случају, и ђацима ЈУ. разреда основних школа. бт. М. М.

Нови Учитељски Зборник приредио Станиша С. Станишић учит. издање књижаре Рајковића и Ћуковића Београд. Цена 2 динара.

Овој пређашњи Учитељски Зборник г. Станишић је прерадио и допунио у новом издању књижаре Рајковића и Ћуковића под називом Нови Учитељски Зборник. У овој књизи су закони, правила, расписи и др. ствари које се тичу основ. школе и учптеља, те по томе јасно је да је она потребна и учитељима и школ. властима јер ће ту наћи згодно све што им кад затреба. Ово је управо један учитељски требник. Поред закона и расписа по где где оу исписане и кратке напомене и упуства било у погледу вођења администрације било у погледу подсећања о начину извођења, појединих школских наредаба и прописа.

Ну књига није без махна. Прва јој је махна што нису сви расписи исписани потпуно већ су неки у изводу или им је регистрована само садржина о чему говоре, даље изостављени су неки закони који истина строго не улазе у опсег осн. школе али имају везе са њом као закон о уређењу Гл. Просв. Савета, више књига које су одобрене и препоручене изостављене су по свој прилици због брзине у изради књиге. Даље, могла је књига имати и згоднији преглед садржине по предметима ма да је и азбучни преглед потребан и пажљиво израђен.

Цена није велика према ономе колика је и трошковима око израде.

БИБЛИОГРАФСКЕ БЕЛЕШКЕ

3. Говор.

5 ЛУ. Атет, Бобупскејипа уоп Бртесћеп ппа Репкеп ђени Кпде. Тејрле. 1899.

Ј. Пешеу, Тће Раућојосц о: Табалј запопаве, у часопису Рзућојовћва] Вемјеу, јанузр 1894, ст. 63.

Е. Кодег, Веођасћћилвеп ппа Вејгасћвипвеп прег Фе Етшуескејипо дет ТаибеШ сеп пп дег Бртасће ђе! дел Ктдегп. Пешвеће Апзоађе.

Н. бигетати, Пез Капдев Бртасће ппа Зртасћтећег. Тећргћо 1994.

С. Ктатће. Зртасћепупскејипо сет Ктдег тад дег Мепзећће у Рајновој енциклопедији, св. МТ

Е. Меитатт, Гле Зртасће дез Киздев. 7лећ. 1908,