Učitelj

КЊИЖЕВНОСТ 393

Задруга, Академија Наука, и др изгледа да овакве књиге или радове не прима, јер их нису до сада издали. А тога неби требало да буде. — У осталом ова је књига опремљена са одличном техничком израдом, каква су и остала издања племенитог завештача, а раздаје се по народу бесплалано, те треба настати да се растури, чита и прочитано прими и примени.

Пољна 1910. Ст. М. М. уч.

КРАЋИ ПРИКАВИ.

Н. Зега. Бајке. Београд. 1910. год. Штампарија Давидовић. Обична осмина. Страна 90. Цена 1 динар.

Да ли и бајке да се дају деци за штиво, ту су мишљења у нас подељена. Неки су за то, доказујући, да то наша деца, по својој природи или инстикту, хоће радо да слушају и да читају, пошто су и у родитељској кући то слушали, а само моралне тенденције, оне развијају машту и уобравиљу код деце. Други, који полазе са реалног гледишта и траже свуда и па сваком месту, да настава буде истшитшта, одлучно су противници бајака, басава, п свега онога што се као штиво пружа деци, а није на истини основано. Ми би узели златну средину, па би били зато, да се бајке и басне не дају за штиво малој деци у основној школа, а већ старијој у гимназији може се дати, али увек са претходним потребним објашњењем. Изгледа да су референти у нашем Главном Просветном Савету ово превидели, кад нису у својој препоруци ограничили употребу ове књиге.

У овој књизи налазе сетри бајке: длашни Орао, Црвени Врабац и Чудошворни Прсшен. Писац наш не маже одакле их је узео, а нама се све чини, да смо их негде чули или читали. Бајке су обично народне умнотворине. Њих имају скоро сви народи, али су Немци њима изобилни. Код нав их је доста скупио Вук Караџић, а има их скупљених и по другим књигама и листовима. Било по туђој или својој умотворини писац се трудио, да ове бајке учини читаоцима што приступачнијим. Написао их је просто и јасно. Имена су већна српска, али их има и туђих несрпских. Све три бајке имају нарочиту моралну тенденцију или поуку. Бајке су украшене и са 16 слика, које је сам писац израдио. Слике су лепе и прегледне, али нас и оне подсећају на нешто туђе или несрпско.: Истина бајке не морају имати, у строгом смислу, национални карактер, али би их ипак ми боље волели, да су они ритери у српеком руху. У осталом може се и ово одобрити, особито кад се зна, да ми данас имамо врло ретко лепо илустрованих књига као што је ова.

Техничка израда књиге је без мане, али је ипак за то цена могла да буде мања. Овако мала књига за динар скупа је, сем

1 Изузетак чини слике седма и, у неколико, четрнаеста.