Učitelj

400 УЧИТЕЉ

Многима и то не иде од руке да сами задруге склапају, али им не може бити тешко да већ готову задругу оживе и оснаже, да је разгранају и умноже, па то и треба да учине. Ето постоји живинарска задруга у Београду. Она је учинила почетак и поднела све највеће тегобе око оснивања. Сад само то треба наставити и ојачати. Она је бројем задругара малена а удели њихови не довољни да овај посао до иоле виднијих резултата повећају. Зато неби требало допустити да закржљави или у самоме почетку рада малакше.

Задруга је утрошила уделе својих чланова подижући потребну зграду за чувара и за извођење пилића. машином, на живинарнике, на ограду и обраду имања итд. И зар ту треба. да, стане 2 Отаје ли се кад на по пута“ Не, јер онда не би стигли до истакнуте мете, а наша је мета да нашем народу помогнемо да за јаја прима годишње месте један милион — шест и више милиона; а то би могла лако примити наша Србија за, јаја. Ми тиме тежимо, и за то се залажемо, а уздамо се у учитеље, као прве и најмногобројније своје помагаче и задругаре.

Учитељи су помагали и друге за народ корисне новине, надамо се да се неће ни о ову оглушити, као што нас о томе уверавају напред поменути примери прегаоштва учитељског.

Није потребно износити до у ситнице начин како то могу учинити учитељи. Али ако то наговестимо онако уошште, ваљда нам се неће замерити.

Пре свега улог од 10 динара за један задругарски удео, то није много ни за најгорега сиромаха, па ни за учитеља; ко хтедне може и два и више улога уписати и уплатити.

Прикупити у задругаре свештеника, трговца и по кога разборитијег земљоделца ни то учитељу није тешко учинити. Хиљада учитеља када набави само по пет задругара, то би била задрузи ипак врло лепа помоћ, и отворило би јој благодарно поље рада и за писану поуку и за изложбе и за нову реч на засебним курсевима живинарским.

Ми се надамо да ће се управа Учит. Удружења сагласити снама да би рад српских учитеља на овоме пољу био за сву земљу од веома осетних последица а користио би и учитељима. и њиховом животу. (С тога би нам требало замерити ако пожелимо да нам се и та управа појави као задругар са неким бројем удела, чиме би се онда могла она стално код задруге залагати за све што иде у прилог подизања живинарства код школа и код једног или другог неког учитеља.

Поред овог написа прилажемо уредништву писмо "б подацима о рентабилности радње с јајима и правилник о прибирању јаја ради заједничке продаје, у циљу штампања.“

У томе је поменуто све што треба знати. Са своје стране до-

1 Донећемо у идућем броју.