Učitelj

БЕЛЕНЕ Е 405

као довољно, а да читање из читанчице неће теражситт нилац је наставници са ученицима морају прећи; за ово налази ослонца и у самом наставном протраму. — =

Оваква учитељска већа дају повода за многа размишљања о напретку наставе и умног нивоа учитељског.

Тек овде просијава она велика задаћа и улога ст. шк. надзора у Србаји, коме главни и једини циљ треба да буде напредак наставе и усавршавање учифеља. А да се све то постигне увиђа се, само се собом казује, да све зависи од личностам вадзорникове: од његове и теориске и практичне спреме, величине његове интелигенције, његовог темперамента и такта према учитељима и љубави према послу кога се латио.

Тек са свима овим условима излази школски надзор у правој светлости својој, светлости која даје живота и полета народној школи, даје одушевљења наставнику и ствара од њега умешника, који жуди и налази душевног задовољства да буде у послу своме што савршенији.

Тек овакав шк. надзор могао би загладити оне и сувише непријатне успомене експериментисања и наопаког увођења ове установе каквог је раније било п које је се у једно време састојало у томе, да се за школске надзорнике пронађу оруђа режима чиј се задатак састојао у мучењу учитеља, — а у друго време да се пронађу људи, који ће што јефтиније тај посао обављати вршећи улогу обичних просветних кулучара.

Јасно је као дан да ст. шк. надзора нема без људи спремних и доравлих и по уму и по срцу тој деликатној дужности. А без њега нит има, нит ће бита напретка осн. наставе. Те људе треба епремити пошто их довољно нема, а за то се пште материјалних жртава. Они се регрутовати могу најбоље из кола учитељског, од људи који показују талента, жудње и подобности за радом; треба их само упутити да уче и да се за тај посао спреме те да буду достојни за положај учигеља својих другова.

Министар, који би то извео поставио би један од главних темеља напредвијој будућности основне наставе п народног прогвећивања. Његово би се име помињало као истинског просветног реформатора, који је просвети свога. народа како треба помого и послужио. Лаокон.

Награде учитељима по чл. 40. зак. 0 нар. школама.

Гл. Просв. Савет на своме састанку од 5. јануара ове године предложио је Г. Министар Просвете да се на основу чл. 40. зак. 0 нар. школама награде ови учитељи-це за рад у гежим местама:

Стеван Живковић из Горњана за рад у Кривој Феји са 200 дин. Урош Здравковић из Преслона са 300 дин. Војислав К. Поповић, Никола Михаиловић и Косара Михаиловићева из Лука са по 250 дин, Мар. Милутиновићева из Црне Траве са 350 дин. Ник. Петровић, Вл. Симоноваћ и Ћурђа Симоновићка из Плавне са по 300 дин. Зорка Антићка из М. Каменице са 300 дин. Милан Ра дојевић, и Ст. Велимировић из Глаговице са по 100 дин. Дим. Поповић из Вел. Јасикове са 250 дин. Милош Павловић из Преслапа 250 дин. Ник. Миленковић из Св. Аранђела са 250 див. Мил. Живковић из Давидовца са 150 дин. Мих. Јовановић из Влаола 800 дин. Милут. Петровић из Близнака 300 дин, Петар Катанић и Стојанка Катаничка из Дубоке по 200 дин. Ружица Мијатовићева из