Učitelj

410 УЧИ ФЕ ЈБ

љања биће: а) службена прагматика народне школе, 6) слика данашње и будуће словенске народне школе.

Изабрана је овака Управа Савеза:

Председник : Станислав Новак из Кракова, !. Потпредседник: М. Хајни из Јанковица, П. Потпредседник: Петар Скаличка из Усти, Тајник: Јосиф Робак из Кракова, Благајник: Адолф Шустр из Хруђима, Чланови: Е. Гангл из Идрије, Ант. Гебауерова из Кромер жица, Лука Јеленац из Љубљане, Марјан Јокимовски из Станиславова, Богдан Скала из Височана, Габријел Сталмах из. В. Кунчица.

Усвојене су ове резолуције:

1. Скупштина је овластила Управу Савеза да може ступати у везу са управама словенских, немачких, румунских и талијанских учитељских друштава у Аустрији ради заштите учитељског сталежа и побољшања материјалног положаја.

9. Траже се веће плате, које одговарају потребама живота и месним приликама; у том погледу скуп је тражио да се учитељи изравнају са другим државним чиновницима.

" 8. Узевши у обзир да је за једну културну државу недостојан факт, да поједини словенски народи у њој воде борбу за најмање школско право, скупштина осуђује најодлучније свако спречавање културног развића словенских народа, па ма с које стране оно долазило.

Свесно сувремене потребе, да би целокупно уређење просветно, почев од основних школа па до Универзитета, требало да се оснива на животним потребама словенских народа, — скупштина тражи од државне управе и законодавне власти, да се свакој народности у држави призна право, да своје школе уређује у духу народне аутономије.

4. Скупштина очекује од владе, да укине све утраквистичке школе, јер су оне противузаконе; позива општине, у којима има таквих школа, да их преобрате у једнојезичне; позива учитељство да пропагира установу једнојезичних школа а општинама саветује да ове оснивају а утарквистичке укидају.

5. Судећи по гласовима јавне штампе, изгледа да се ц. к. влада носи мишљу, да заведе дефинитиву ц. к. окружних школских надзорника. Због тога се скупштина нашла побуђена да изјави следеће:

С погледом на жалосно стање у коме се налази галицијско школство, о коме воде бригу дефинитивни ц. к. школски надзорници; с погледом на оне свакодневне до неба вапијуће неправде, које се народном учитељству чине од стране тих ц. к. бирократа, — Савез словенског учитељства у Аустрији никад се не може сагласити са увођењем сталних школских надзорника, и очекује од владе да и оне у Галицији укине.

6. Савез протествује противу насртања на грађанску слободу учитеља, као што је у последње време било више таквих примера који никако нису на закону основани. Чести премештаји и пензионисање учитеља јесу акта, у којима се скрива замисао, да се учитељство лиши најсветијег, уставом и законима загарантованог гра-