Učitelj

Листа 409

ничку дужност, и по томе јој Министар неумесно то време спори за периодску повишицу,

Исто тако не може опстати ни други разлог, јер законодавно решење од 20 марта 1908 г. не прави разлику у томе да ли је учитељица заступница, или заступница оболелој учитељици.“

Стога је Државни Савет на данашњем своме састанку, а на основу чл. 20 свога пословника, донела одлуку, да се ради обја шњења и решења по овоме предмету позове Г. Манистар на са. ветски састанак који ће бити 19. новембра ове год.

Ово је већ друго решење Држ. Савета којим ништи решење Г. Министра просвете о непразнавању приправничке и заступничке године службе у сталне.

ЛИСТАК

ТРИ ДАНА У МОРАВСКОЈ.

— ИЗВЕШТАЈ СА СКУПШТИНЕ САВЕЗА ДРУШТАВА У АУСТРИЈИ. —

(Наставак)

Потпредседник Савеза Ст. Новак учитељ из Кракова отвара скупштину, поздравља делегате и госте и предлаже да се пошље поздравни телеграм цару Францу Јосифу, поводом његове осамдесетогодишњице, што скупштина прима. Затим скупштина, на његов предлог, одаје помен умрлим члановима Савезног Одбора: Бјеронском и Созанском.

Тајник Савеза М. Хајни говори о раду Савеза у народу. Његов опширни и духовити реферат био је одлично примљен и на крају пропраћен бурним одобравањем.

Измене у правилима савеза биле су примљене онако како их је Управа предложила. Избрисане су речи: „да је задатак Савеза узајамно помагање свих учитеља словенских у Аустрији“, јер је тај став државна власт забранила. Унето је, да свака учитељска организација, која је у Савезу, шаље Савезној благајни по 10 хелера за сваког свог члана.

После овога је Марјан Јакимовски учитељ, Малорус, из Станиславова прочитао своје предлоге: о уређивању учитељских склоништа и санаторија, о уређењу словенских учитељских информационих канцеларија, 0 помагању учитељских излета на жељезницама. Сви ови предлози усвојени су и препоручени Савезном одбору на извршење.

Одређено је, да се трећа скупштина Савеза словенског учитељства држи у Кракову 1911. године, а главни предмет расправ-