Učitelj

414 учитељ

Милошевић, Крста Јонић, Ник. Соколовић, Мих. Сретеновић, П. Ђурић, В. Симић, Стојадин Петровић и Жив. Јовановић.

1. Секретар чита записник ХИП седнице Главног Одбора, који се прима са додатком благајниковим : „Благајник реферише да је Крста, Димитријевић учитељ послао удружењу 216 динара у отплату прикупљене претилате у пожаревач. округу и прилога за дом.“

2. Секретар чита записник ЗТУ седнице Главног Одбора, који се прима.

3 Г.Г. Мих. Станојевић и Мих. Сретеновић реферишу Главном Одбору да су, према решењу Глав. Одбора дали понуду Државној Штампарији за откуп дружинске куће, и да је управник Штампарије изјавио да је вољан да купи кућу удружења, јер је заиста потребна за потребе Државне Штампарије. У томе смислу написаће предлог г. Министру просвете.

4. Г. Свет Поповић извештава да референт за основну наставу јавља Главном Одбору да г. Министар Просвете не може примити Главни Одбор пошто је у великом послу, али да ће, чим те послове посвршава, примити Главни Одбор.

5. Секретар чита писма Нишког Обласног Учитељ. Друштва, којим се јавља да је ово друштво обновљено и изабрана нова управа; да су прешли у утемељаче редовни чланови удружења: Светозар Хаџић, г-ђа Хаџићка, Аранђел Савић, г-ђа Савићка, Крста Донић и Мих. Шпанић.,

Главни Одбор прима к знању.

6. Сектетар чита писмо Милана. Ст. Цветковића учитеља, који изјављује да је био редован члан удружења а сад прелази у утемељаче. 7. Секретар чита писмо Вел.-Орашког Учитељ. Друштва, којим се јавља о обнављању овога. друштва и избору нове управе, као п да је одлучено да се из касе тога друштва изда удружењу још 70 динара на име помоћи за подизање дома, и да сваки члан тога друштва да на име помоћи за дом најмање по 5 динара.

Примљено је к знању.

8. По писму Г. Министра Просвете од 8. ов. мес. ПБр. 19098. одлучено је, после дуже дискусије, да у смислу изнетог мишљења на овој седници, напишу одговор. Мих. Стевановић, Оганојевић, Сретеновић, [. Ђурић и Кр. Јонић.

9. Благајник реферише да је, према одлуци Главног Одбора, издао 120 дин. радницима на дому на име награде по 1. списку.

Са овим је седница закључена.

Секретар, Председник Гл. Одбора,

Жив. Јовамовић- Урош Благојевић

ХУТ САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења, држан 27. новембра, 1910. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Стева Ђорђевић, Ђ. Којић, Мих. Отанојевић, Крста Јонић, Овет. Поповић, Мих.