Učitelj

604 УЧИТЕЉ

са самим собом владати; Да ли владате са оном јачином карактера, која ће се често подвргавати искушењима% Предупређујем Вас. Та јачина нема. ништа заједничког ни са суровошћу, ни са

дрекошћу ; она је увек тиха и благонаклоњена; она је чиста као живи рефлекс самог разума, али у исто време непроменљ"ва, јер не подлежи ни спољашњим утицајима, ни унутрашњој страсти.

Она захтева да се цени, али вас ничим не одбија; она разлива око себе ону тишину, којом је препуна. Мирноћа је највернији знак очувања власти над самим собом: она даје необичну силу свакој речи, чува ред, јер се неред увек јавља услед наше унутрашње немирноће.

Код вас се несме никада приметити ни намрштености, ни нестрпељивости, ни задртости, ни узбуђености, ни слабости. Дете све то пажљиво код вас примећује, јер оно од вас зависи. Ако ви не умете савладати собом, дете ће се сетити, да оно има над вама власт, те ће вам се слабо покоравати. И обратно: ако ви увек можете владати са собом, ако се не дате раздражити, нити занети, ако сте увек једнаки — тада ће без сваког усиљавања, деца бити принуђена да вам буду послушна. Само један поглед ваш, један покрет, само присуство ваше задобиће власт над тим младим умовима; и не само што ће вам се у свему покоравати, него што је важније, поштоваће вас и слушаће вас се пуним поверењем.

Марион: Да би се ученик испунио оним поштовањем моралног закона, које је само собом цело једно васпитање, прво треба учитељ својим карактером, својим владањем и својим говором да буде најубедљивији углед. У овој настави оно што не потиче из срца не иде у срце. Учитељ, који само износи правила и говори о дужностима без уверења и без топлине, не само што губи време и труд, него и квари децу.

Ф. Мер: Тешко јеи грех је гушити природу, али је ограничавати, обуздати и упућивати потребно за живот. Где год се то правило чува, уродиће успех и срећа. Сила ватре је благотворна за човека, када је он савлађује и ограничава; али како је страшна и ужасна та сила, када се тргне из окова и самовољно дејствује. То се исто може рећи и о ватри човечијег духа. Само онамо, где влада јак карактер и сила воље, које руководе и управљају са нашим страстима, може се створити образовани човек од неваспитаногг — Тим што први уме да влада собом, а. други разуздан, није у стању савладати своје страсти. Образо- · вање се пре свега састоји у томе, што даје слабој елементарној вољи правилан правац, учи је да се покорава закону да оцењује и мотивише своје поступке.

Нетелсбаг : (путпазта] радавов). Прва љубав учитељева према својој дужности избија у тежњи да усвоји у себе стварну силу воље, која се правилно испољава. Много се варају они, који мисле да учитељ има посао искључиво са мисаоном способношћу