Učitelj

ПРОСВЕТА У СРПСТВУ И СЛОВЕНСТВУ 641

њима загађена. Д-р Рајнхард вели, да не само школе на селу нису на своме месту и у реду, већ су тако исто запуштене и школе у варошима. О-т Вгеппзоћп апелује на балтичко лекарско друштво, да оно својим активним радом допринесе, да се стање основних школа, у овом пределу Русије, што пре побољша.

9. Учишељи 'шреба да изучавају на журсевима школску тигијену.

Ради здравља школске омладине, у којој је оличена народна будућност, неопходно је потребно, да се у Русији образују и установе курсеви, на којима би учитељи изучавали школску хигијену, а по завршеним предавањима полагали би испит из тога предмета. То је неминовна народна потреба, која засеца у сами живот народни и условљава његову егзистенцију.

3. Свако дете при саупању у школу ареба пажљиво трегледали, да ла је здраво ц Подобно за школу. — Има деце, која су болесна, па клипу заразе донесу у школу и трују заразним бацилима и другу децу. Таквој деци треба забранити приступ у школи. Па и доцније, е времена на време, треба прегледати и ону школску децу, која су оглашена као здрава, јер није искључена могућност, да доцније које дете подлегне упорству какве заразне болести, која би у влажним учионицама и нечистом ваздуху нашла најпогодније земљиште за своје наградовање и ширење. И такву децу треба одмах уклањати из школе. Сем тога, треба нарочиту пажњу поклањати правилном и хармоничном развијању дечјег тела.

4. На школско осветфлење ереба осбрашелим нарочилај пажњу.

Да би школска деца очувала вид, треба осветљење учионице, школских крупа и слова у уџбеницима, строго да одговара захтевима школске хигијене. При слабој светлости напреже се очни вид п тиме се квари; при светлости, која трепери засењава, се око а и то квари вид. Светлост при читању треба да је јасна и мирна, да се око не би напрезало.

5. Дете треба још у почетку упутити на правилно седење у клупи.

Ради одржавања здравља и ради правилнога развијања дечјег организма, неопходно је потребно и нужно, да се свако дете при ступању школу упути, да правилно седи и правилно држи тело при писању. О овоме треба учитељ у почетку да води јак и строг надзор.

6 Време наставе у школи Треба одредиим трема дечјем развилику.

Може се узети сразмерно да време наставе за ђаке основне школе треба да траје с једно на друго око 40 минути. да време одмора ђаци треба да се слободно и живо крећу по чистом ваздуху.

т. У основној школи че придаје се гимнасштици њена права важност.

У наставном плану за основне школе треба одредити, да се сваког дана по пола часа ради гимнастика и то тако, да су сви делови тела у покрету, а нарочито пажњу треба обратити на ра-