Učitelj

ШКОЛСКА ХРОНИКА 658

који су учит. службу напустили и учитељске би школе биле пуније, те се неби кубурило са надничарима. ~

Члан 40. зак. о нар. школама даје пчраво на награду за рад у продужним школама према предлогу шк. надзорника — окр. шк. одбора.

Ове године тек сад су награђени наставници за рад у продужним школама и за обучавање неписмених, али је та награда ништавна. Кад смо једну колегиницу лане нудили да ради у прод. школи рекла је: „Што да радим џаба кад то нико не признаје! Зар да ме ђаци поују у очи, јер су махом искварени, пуше дуван, говоре срамне речи, носе огледала и свирале, оће да бију наставника за иоле опорији прекор. Општ. Часништво неће да их нагна у школу но и оно предњачи не шиљући ђаке у прод. школу !“ — Ми томе нисмо веровали, али смо се сад уверили. Колегиница нам се сад смеје што смо добили онако велику награду! Има и право.

У 14 округа (у 3 није било продужних школа) радило је 65 наставника и добили 41356 динара! На сваког учитеља долази просечно по 63:61 д. Засебно у окр. подр. кад се изостави поп Јова, долази на сваког учитеља 35:76 д. На сат долази по 0:80 п. д. или на сваког ђака 087 п. д. за све време!! И то и онда кад је надзорник у уписницу записао а ваљда тако и Министра известио: „Ученици продужне школе показаше туспег задовоља“вајући !“

Зато што смо ми учитељи, ове су награде мизерне за друге би оне биле достојне. Требало је објавити, да се неће давати ни- | шта, лакше би нам било, него што смо се на празно надали.

И ово задоцнење са наградом ишло је с планом, да неби престали с радом у продужној школи они који су и ове године радили. - Кад се овако лепо признаје рад који закон предвиђа,.е којим правом може да се у будуће захтева да учитељи раде што друго ван школег!

Све нам лепо иде.

" Прњавор 5 М. М. “И. БЕЛЕШКЕ

- Учитељ — доктор философије. Наш. пријатељ и сарадник „Учитеља“ г: Павле Чубровић промовисан је недавно на Лајпцишком универзитету за доктора философије. Г. Чубровић је Старо-Србијанац, рођен у Дапсичу у Ново-пазарском санџаку. По свршеној основној школи у месту свога рођења свршио је нижу гимназију у Ужицу а потом учитељску школу у Алексинцу. За тим буде постављен за учитеља најпре у Волуји окр. пожаревачког а послеу Ћовдину где је