Učitelj

КЕОВЧЕЖИЋ 659

је с времена на време узети у руке стару књигу, јер се с њом јављају сасвим друга времена и други начини мишљења. Читати нешто од Доситеја, боље је, него много читати онога што су о њему други написали. Запитај себе, које је књиге волео твој деда! Можда ће оне бити пуне свеже и здраве хране и за тебе

7. Књиге, на којима запазиш да су лагано написане, читај и ти лагано, јер се иначе још у почетку показује велика разлика у брзини мисли између писца и читаоца.

8. Потребно је да човек себе с времена на време приморава да чита тежу и озбиљнију књигу, јер само тако могу очвренути душевни мишићи, Знак је мекуштва ретко читати велике мислиоце и беседвике.

9. У млађим годинама треба из понеких "књига да пишеш изводе, како би се по њиховим начелима управљао. Добро је и да се доцније на последњем листу књиге поред наштампаног садржаја стављају и личне примедбе, како би се нашло лакше оно, што је нарочити утисак остављало. И подвучено плајвазом користи, ма да се тиме квари лепота листова. Можда ће твоја деца у тим подвученим местима видети шта је се теби допадало, или у шта си сумњао.

10. Потребно је да у школама прво што више чита учитељ, како бин ђаци научили да читају. Један писац тврди: кад сам био гимназиста, наставник историје нам је читао дугачке ставове из појединих тежих одељака из историје да би смо се ослободили првог страха пред таквим књигама, Он је читао врло лепо, јер је се тако рећи био уживео у тај предмет. Тек се при читању види да ли је писац добро владао језиком. Кр. Ј.

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ. _

РАД ОБЛАСНИХ УЧИТЕЉСКИХ. ДРУШТАВА У СРБИЈИ. — НАСТАВАК —

26. Јастребачко Учштељско Друшливо. — Под овим називом учитељи-це из среза расинског, окр. крушевачког, образовали су друштво и послали правила на одобрење. У управи су: председник Свет. Богдановић, потпредседник Сретен Динић, благајник Јелена Аћимовићка, секретар Загорка Јовановићева. Зборно место Каоник.

297. Пирошско Училпељско Друшливо. — Учитељи из Пирота и среза нишавеског обновили су ово друштво на збору од 3. марта ове године, који се сматрао као годишњи збор. На збору је читао расправу Коста Јовановић, учитељ у Пироту: „Српски учипељи у другој десешини ХХ века“. Изабрана управа овако се конститупсала: председник Коста Јовановић из Пирота, потпредседник Влад. М. Николић из Гњилана, благајник Милош Милошевић из Пирота, секретар Петар Стојановић из Трњана; чланови: Божидар Поповић, Милан Ђ. Станојевић и Никола Ковачевић иг Пирота, Алекса Антић из Извора, Анта Чоашевић из Срећковца, Петар Пешић из Смрдана и Ђорђе Куклић из Бари-Чифлика.