Učitelj

660 УЧИТЕЉ

28. Мачвански Учитељски Збор. — Зборно место Богатић, окр. подрински. Председник је Риста Василић, учитељ у Дубљу, деловођа Мил. Савовић, учит. у Богатићу. Остали чланови управе непознати. Држано до сада пет састанака, на којима су, поред других послова, одржана два предавања, и поводом учестаних премештаја учитељских и казни и двојаког тумачења Државног Савета донета резолуција:

1. Садањи закон није потпун и не садржи одредбе, које одговарају савременим потребама и приликама, како народа такомн учитељског реда; он је двојако тумачен од стране Министра просвете и Државног Савета, као што је случај са решењем о кривици Јове Поповића, учитеља из Г. Милановца и Петра Петровића учит. у Рибарима.

2. Жеља је овог збора да се у будући закон унесу тачне одредбе о учитељским кривицама и казнама.

8. Овај збор жели, да нови законски пројект, пре него што дође пред законодавно тело, буде претходно проучен од стране одбора, кога ће изабрати Учитељска Скупштина“.

_ Збор је приредио и једну забаву у корист подизања. Учит. Дома и чист приход у 100 дин. испослао Главном Одбору.

На последњем састанку збор је објавио конкурс (2) за тему: „Да ли историјску наставу треба и даље предавати по садањем начину, и да ли он одговара васпитном задатку“.

Збор има само 18 чланова, и ако у срезу мачванском има преко 60 учитеља ца! —

29. Грочанско Учшељско Друшлаво. — Зборно мегто Гроцка у окр. београдском. Председник је друштва Љуб. А. Ковачевић из Умчара, п.председник Раде Миловић из М. Пожаревца, секретар Милутин Магазиновић а чланови: ЈЉуб. Павловић и Драгољуб Перовић. У почетку године држан један збор на коме је изабрана управа, и — то је све!

80. Рамско Учштељско Друштво. — Зборно место Вел. Градиште, срез рамски, округ пожаревачки. Обновљен збор тек 3. марта. Уписано је 18 чланова. Председник управе је Дим, Протић из В. Градишта, п.председник Сава Бајић из Тополовника, благајник Милосав Марковић из Средњева секретар Стева Мрдаковић из В. Градишта; чланови управе су: Дим. Алексић из Кусића, Душан Михаиловић из Кличевца пи Радиша Стевановић из Раброва: · о

Поводом питања о. реформи народне школе, ово друштво донело је ову резолуцију: ; 6 1. Жали, што су надлежни фактори немарни према животним питањима народне школе и народног учитеља;

2. Констатује, да. је положај народне школе и народног учитеља према садањој организацији бедан, што рђаво утиче.и на сам углед државе, која по својим тежњама не сме да изостане иза осталих напредних држава.