Učitelj

УЧИТЕЉ

ОРГАН УЧИТЕЉСКОГ УДРУЖЕЊА У КРАЉ, СРБИЈИ И СВИХ СРПСКИХ УЧИТЕЉА

Излази месечно у све- 5 ЦЕНА ЈЕ ЛИСТУ: скама од 6—6 табака, Беог рад, мај · | Ва чланове Учитељеског | 19 Удружења 5 динара, а за - | остале 10 дин. годишње ~ ' » Претплата, се шаље бла За срп. школе ван грагајнику Главнога Одбора, Св Х Г 0 ХИХ ница Србије 10 круна а 32 а рукописи уреднику ' Д учитеље 6. круна год. Власник, за Учитељско УДРУЖЕЊЕ. УРЕДНИК ПРЕДСЕДНИК ГЛАВНОГ ОДБОРА МИХ. М. СТАНОЈЕВИЋ УРОШ БЛАГОЈЕВИЋ УЧИТЕЉ У БЕОГРАДУ.

ЗА РЕФОРМУ НАРОДНЕ ШКОЛЕ.

Да би могао један народ напредовати и у култури упоредо корачати с другим просвећеним народима нужно је, на првом месту, да има добро уређену просвету. Народна просвета је основ на коме почива целокупни живот народни. Позната је и осведочена истина: да само тпросвећен народ може бити у истини економески снажан, војнички спреман ц физички издржљив и оторан; Просвећен народ је само способан да може одржали. своју имбивибуолносла м своју егзистенцију, може бил способан за самоуправу ч слободе, за демократски живон..

Да би народ могао бити просвећен нужно т. поред осталога. да има добро уређене школе, нарочито прве или елементарне школе, кроз које мора троћи сваки појединац, даље, нужно је да, се знања која се у тим школама добију, системски проширују и обнављају, п да она воде васпитанике у живот јер је и школа из живота изашла и с животом тесно везана.

Ма колико да се оптимизмом одушевљавамо, кад гледамо истини право у очи морамо признати: да наше основне школе данас не дају оне резултате који се очекују и који би требало да постоје поред толиких жртава које народ прилаже на њих и толике снаге коју наставници улажу у васпитни рад.

То је с тога што оне нису уређене онако како би требало и што меродавни чиниоци не поклањају њима, као ни у опште целокупној просвети, ону пажњу коју ствар ова изискује.

Учитељ 43