Učitelj

128 У ЧИ т ЕЈ

УЧИТЕЉСКИ ДОМ

Од 20. марта до 5. маја послали су прилоге за Учитељски Дом ови скупљачи и прилагачи: Учитељски Збор у београдској Колубари 100 дин, г. Ђура. Величковић, књигов, Београд 6 дин. Ђ. Јовановић, уч. из Шапца 8 дин., Тих. Николић, учит. у Црниљеву скупио 18,45 дин, Учитељи ср. трстеничког од 3абаве 17210, Учитељски збор за Чачак и околину од забаве 468:20, Г-ђа Вукосава и Милан (С. Миловановић, учит. из Прћиловица (ва себе) 20, Коста Јовановић, учит. из Пирота од ђака 8:65, Риста М. Тасић, учит. у Трновчи 10, Лесковачки учит. збор 465, Ник. М. Чолаковић, учит. у Београду од ђака 59 20, Наставници основне школе у Леновцу од забаве 81:65, Славко М. Косић, учит. у Стојнику 7, Космајски учит. збор. од забаве, по други пут 185, Ј. П. Радовић, учит. Каран, скупио 15:50, Јован Петронијевић, уч. у Мојвињу скупио 5845, Главни Савез Срп. Земљорадничких Задруга 500, М. Димитријевић, уч. Ломница 5, Вел-Шиљеговачка Земљорадничка Задруга 10, Јован Ванлић, пуков. у пенз. 10 дин. Темнићски учит, збор од забаве 182:50, Миша Алкалај шпедитер из Крагујевца 50.

Од 1. јула пр. год. до 5. маја о. г. скупљено је 17.599:80 дин. Са онпм пре 1. јула (45165 дин.) Скупљено је свега 25.051:45 дин,

Напомена. Умољавају се сви скупљачи да прикупљене прилоге пошљу одмах (са списком), јер ће се скоро почети штампати књига, скупљача и приложника. Умољавају се наставници да се још потруде што боље за скупљање прилога. У томе се види велика немарност код многих наставника. Врло велики број наставника баш из богатих крајева, нису послали ништа; док је мали број вредних наставника слао не само прилоге по 2—8 пута, него су поред тога и забаве приређивали.

Исто тако пада у очи и врло мали број. наставника, који су за себе дали прилоте. У томе су се одликовали наставници само из 4 среза и неколико њих из Београда, а то је неоправдано и чудновато.

+ Андра Благојевић учитељ у Крагујевцу.

На Лазареву суботу о, г. преминуо је у Крагујевцу одличан народни учитељ Андра Благојевић. За двадесет и једну годину тешког и напорног рада учитељског пок. Андра је стекао тако одлично место међу друговина својим а тако поштовање међу грађанима и некадашњим ученицима, да је његова смрт искрено потресла и ожалостила свакога познаника и пријатеља његова. Огроман свет окупљен на сахрани овога скромног просветног радника најречитије казује о поштовању које је за живота уживао пок. Андра. Покојни Андра одликовао је се свима врлинама које красе доброг народног учитеља. Био је ретког карактера и пун поштења. Његов рад у школи и ван ове служио је свагда за пример. Увек предан

· послу и позиву коме се посветио, пок. Андра стојички је сносио све недаће и тешкоће у животу и радећи неуморно, за кратко време истрошио своју слабу снагу и подлегао смрту. За собом је оставио | жену и јединицу ћерку, ученицу Учитељске Школе.

На спроводу пред основном школом крагујевачком са пок, Андром опростио је се у име наставничког колегијума П. Александровић, учитељ лепим говором који ћемо донети у наредном броју.