Učitelj

школско КРЕТАЊЕ У СВЕТУ 188

дегенерацији њихове мушке деце. Недавно је, у једном американском научном часопису расправљао А. Ега о томе: који су то главни узроци, због којих мушка омладина у Америци постаје сваким даном све слабија физички и умно; — Он тврди, да је већ садашња мушка генерација по духу своме тако мекана, да би човек рекао, да су то све сама женска срца. По његовом мишљењу разлог је тој дегенерацији мушке деце у томе, што су та деца у големој већини поверена бризи учитељица, јер као што смо рекли у Америци број учитеља, опада тако нагло, да већ сада има тамо три пута виша учитељица од учитеља (109.884 учитеља, а. 346 884 учитељица). Ктапсј5 препоручује, да се васпитање мушке деце што пре повери искључиво учитељима, јер ће иначе доћи у питање и опасност опстанак државе. Сад се у Америци ово питање третира у пуном јеку и сви су изгледи да ће ЕКталсје ови погледи победити и бити што скорије остварени.

Француска

Нешто о француским школама. Настава је у Француској још од 1832. године обавезна. И данас, у овој просвећеној земљи само 40ј, становника што не знају читати и писати. Али има у овом погледу још срећнијих држава од Француске. Тако Данска нема процента неписмених становника; њени су становници сви писмени. У Немачкој проценат неписмених износи само 0,5; у Шведској и Норвешкој 0,8; у Швајцарској 015; у Енглеској 2,7; у Аустро-Угарској 20,39; у Италији28; у Шпанији 69; у Русији 70; у Португалији 78; а у земљама на Балкану 80—88. Настава у Француској обухвата три ступња: нижи, средњи и виши ступањ.

На нижем ступњу наставе има три врсте школа : забавишта, ниже народне основне школе и више основне школе. Ниже основне школе постоје у свакој општини; оне су мешовите, а ако има довољно деце за деобу, онда је засебно мушка, а засебно женска основна школа. Настава је обавезна за сву децу од 6 до навр: шене 13. године живота. Свршени ученици нижих основних школа, у градовима могу се даље образовати у продужним школама, у којима се предавања држе у вече, али полажење ових школа није обавезно. Сваки департман, а чешће и по два департмана уједно имају по једну нормалну школу за образовање учитеља и учитељица. Средња настава добија се, у Француској, у лицеју и коленсу. Има лицеја и за девојке. У неким је средњим школама уведено место учења класичних учење живих језика. За вишу наставу постоји у Француској 16 универзитета, у којима су свугде факултети филозофски и правни, а негде има медецински и за фармацију. Године 1908. било је на свима тим универзитетима 82.000 слушалаца. Сам Џариз има 12.985 редовних слушалаца "универзитета.

У Француској има нижих, средњих и виших школа, које