Učitelj

184. УЉИТЕЉ

припадају католичкој евангелијској и јеврејској конфесији. Световни учитељи не обучавају децу у вери, то врше свештеници дотичне конфесије. Поред ових школа постоје још и многе друге од којих наводимо: СоПесе де ЕКтапсе, у којој се спремају универзитетски професори; па онда школа са вишу трговачку науку, у којима уче консуларни агенти; школа за источне језике, за уметност и др.

Шпанија

Просветне прилике у Шпанији. Познато је да су, до сада, просветне прилике у Шпанији биле у најцрњем стању. Садашња влада спремила је закон о обавезној школској настави. Отроге су казне, предвиђене у томе закону, за родитеље и стараоце, који не буду уредно слали своју децу у школу. Свима онима, који у држави заузимају ма какав, па ма и најнезнатнији, положај а не знају читати и писати, одређује се рок од две године, да то науче, па да се онда подвргну јавном испиту. Мисли се, да ће, услед навале социјалиста и републиканаца и Ферерове школе бити поново отворене. Противу отварања ових школа устали су одлучно шпањолски бискупи, који захтевају, да се деца у свима школама обучавају у духу цркве. Они, дакле, хоће чисто клерикалне школе. Али влада шпањолска ипак је издала декрет, којим се допушта, уз неке услове, установа световних школа и којим се укида црквени надзор над школама. По томе декрету има право сваки шпањолски грађанин основати, у окладу са законским прописима, јавну школу, јер тај декрет тачно одређује: какве су световне школе допуштене, а какве не. Тако се сад у Шпанији, пријатељи пок. Ферера надају, да ће се дозволити отварање његових школа, које имају масу присталица.

БЕЛЕШКЕ

Школски надзорници. — На основи чл. 84. закона о народним школама, за своје изасланике на годишњим испитима у народним школама одређујем:

Београдски округ: У срезу враћарском, г. Милана Дукића, професора из Београда; у срезу грочанском, г. Милана Косановића, учитеља из Миријева; у срезу колубарском, г. Рада Миловића, учитеља из Малог Пожаревца; у срезу космајском, г,г. Петра Јосимовића и Станишу Станишића, учитеље из Београда; у срезу посавском, г. Николу Соколовића, учитеља из Београда.

Ваљевски округ: У Ваљеву и подринском срезу, г. Сретена Вукашиновића, професора из Ваљева; у ваљевском срезу, г. Михаила Миладиновића, професора из Ваљева; у колубарском срезу, г. Петра Петровића, професора из Бео-