Učitelj

192 УЧИТЕЉ

спремају неке незнатне. измене, које ни у колико не унапређују народно просвећивање. За минулих седам година држава је стигла да поправи материјално стање професора, инжињера, желевничких чиновника, судија, аа и шумара, — а учитељство у Краљевини Србији, Пијемонту Српства, и дан данас почиње своје службовање се платом од 800 динара годишње, кад су животне намирнице у Србији биле много јефтиније.

Зато није ки чудо, што је оскудица у спремним учитељима. све већа, што су нам Учитељске Школе с малим бројем приправ. · ника и што свршени ученици Учитељских Школа не желе да буду учитељи, него одмах, или после кратког службовања, остављају учитељски позив и одлазе на друге државне или приватне послове, који су увек лакши и боље плаћени. И у место да се ова оскудица у учитељским снагама радикално лечи преуређењем народних школа и поправком материјалног учитељског стања, централна просветна управа налази, да је отарасила бригу, која јој је законима додељена, ако на празна учитељска места постави: шкартиране учитеље, ислужене учитеље из пензије, парохиске свештенике (на штету и једне и друге стране), гимназисте, студенте Универзитета, којима је школа девета брига, а спремање за испите и довршење студија прва и главна; скоро неписмена, лицл из Вечерње Светосавске Школе, па чак и свршене ученице Женске Раденичке Школе !

Управа Учитељског Удружења са жаљењем констатује, да се на меродавном месту не увиђа довољно неодложна потреба темељног преуређења народних школа, већ се ради само ва измени и допуни 2—3 одредбе у садањем закону. Управи Учитељског Удружева јако је жао што не може обавестити своје чланове и остале учитеље, које су то законске измене, јер није била срећна. да их добије на надлежном месту, нити је могла успети да лично Г. Министру Просвете представи данашње стање народне наставе, и да образложи потребне реформе, које је Учитељска Окупштина, у познатим својим резолуцијама, предложила.

Управа Учитељгког Удружења, као представник целокупног удруженог учитељства, позвана својим правилима да се брине о народној просвети, овим путем, јавно и отворено истиче неодложну и темељну реформу народне наставе и поправку материјалног учитељеког стања, и позива све родољубе и интелигенте синове Србије, којима је културни напредак отаџбине мио и драг, да свима

законитим путевима и средствима пораде за ову реформу.

Управа Учитељског Удружења овим путем извештава своје чланове и остоле учитеље у Краљевини Србији, да, поред редовних послова, Главни Одбор израђује, на основици досадањих резолуција Учитељских Скупштина, формални пројекат закона о народним школама. Кад с овим пројектом буде готов, послаће га свима учитељским друштвима да о њему даду своје мишљење.