Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 198

На, овој седници био је присутан и узимао учешћа у дискусији и народни посланик г. Благоје Илић.

Секретар, Председник Гл. Одбора, „Њив. Јовановић. Урош Благојевић.

ХХГУ САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења, 29. јануара 1911. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Мих. Милошевић, Милева Антоновићева, Крста Јонић, Мих. Станојевић, Стева Ђорђевић, Пера Ђурић, Мих. Сретеновић, Стојадин Петровић и ЖКив. Јовановић.

1. По молби Аранђела Дмитровића оболелог учитеља Главни Одбор решава : |

Да се Аранђелу Дмитровићу, као дугогод. вредном члану изда из благајне удружења, на име пемоћи, сто динара.

2. Прочитано је и примљено к знању писмо „Моравског Учитељског Друштва“ о обнављању тога друштва и избору нове Управе.

3. Прочитано је и примљено к знању писмо учитеља из села, Бање, који јављају да су приредили забаву у корист учитељског дома, и да је на истој било чиста прихода 83.23 дин.

4. По молби г це М. Марјановићеве одлучено је да јој се не може дати зајам због тога што је удружењу потребан новац за подизање дома.

5. Прочитано је и примљено к знању писмо Томе Јаковљевића учитеља редовног члана удружења, који изјављује да пре. лази у утемељаче.

6. Прочитана је молба Сретена Димића учитеља, који изјављује да прима на себе сва дуговања удружењу Јелисавете и Томе Јаковљевића.

Главни Одбор — одобрава.

7. По- молби Рафајила Антонијевића учитеља, одлучено је да, му се не може дати зајам стога што је удружењу потребан новац за подизање дома.

8. По писму Ректора, Богословеке-учитељске школе у Цетињу решено је: |

Да се читаоници те школе шаље „Учитељ“ по 6 круна.

9. Примљена је понуда Стерије Васиљевића учитеља : да меницом исплати утемељачки улог за жену, сина и свастику; но с тим да 1-1 о року своје менице мора платити интерес и отплате бар 10 динара.

10. Благајник извештава да ву за дом послали прилога од 15. до 29. јануара: Окружни Школ. Одбор у Пожаревцу 185 дин., Стојадин Џетровић учитељ прикупио од сељака 24 динара, Божана Петровићка прикупила од ђака 4:50 дин., Крста Јонић учит.

Учитељ 51