Učitelj

194. УН ИЗ ЕЈ

прикупио од ђака 12 дин. Влада Поповић учитељ — приход од забаве у Крупњу 95 дин. учитељи из Ћићевца 40 дин., Раде Миловић учитељ — приход од забаве у М. Пожаревцу 2040 дин, Вићентије Станић учитељ — приход од забаве у Корбову 15 дин., Милан Ристић овд. кафеџија 7 дин., Петар М џарац из Мраморца 28:20 дин., Димитрије Протаћ учитељ из В. Градишта прикупио од два трговца 110 дин., Петар Козомарић учитељ из Ливадице за школу 10 дин., Лука Јанићијевић учитељ из Габрова за школу 11'10 дин. Милан Тадић учитељ из Пожаревца прикупио од грађана 189:20 дин., Нишко Учитељско Друштво 20095 дин. Школа у Ћириковцу 30 дин.. Коста Марковић из Зајечара прикупио од грађана 10 дин., Школа у Кусатку 50 дин., Драг. Остојић учитељ из Митровице — од забаве 92 дин. Школа у Рановцу 50 дин.

11. Прочитан је и примљен записник ХХШ седнице Главног Одбора.

12. Мих. Стевановић предлаже да се и добротворима Учитељског Дома издају дипломе.

Главни Одбор усваја овај предлог.

13. Председник пита: да ли је време да Учитељ. Удружење изради лепше и боље дипломе за своје чланове добротворе и утемељаче.

Главни Одбор усвајајући у начелу ово мишљење: да би требало израдити боље и лепше дипломе, одређује гл. Мих. Стева. новића, Мих. Станојевића и П. Ђурића да о овоме размисле и нађу цртача, који би израдио дипломе.

14. Крста Јонић извештава, да је од досадашњег књижничара, примио уредно све књиге дружинске књижнице, али је запазио да незаведени часописи од 1910. год. немају све бројеве, па су према томе без вредности.

Главни Одбор прима ово к знању, с тим да књижничар предложи начин на који ће се од сад чувати часописи.

15. М. Стевановић предлаже да се од сад бар у изводу, штампају у „Учитељу“ извештаји Учитељских Друштава, као и имена чланова управа њихових, те да се и на тај начин утиче ва живљу организацију учитеља и интензивнији рад друштава.

Главни Одбор усваја овај предлог.

16. Настављено је читање пројекта закона о народним школама и, после малих измена, примљено је све до дужности месног школског одбора.

Овим је седница закључена.

Секретар, Председник Гл. Одбора,

„ће. Јовановић. Урош Благојевић.

ХКУ САСТАНАК

Главног Одбора Учитељског Удружења, 3. фебруара. 1911. год. Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Мара Коканозвићева, Милева Антоновићева, Мих. Милошевић, Мих. Станојевић,