Učitelj

196 % Учитељ

3. Благајник реферише да је по решењу Главног Одбора исплатио Грађанској Банци и трећу рату од 15000 динара.

4. Благајник реферише да је г-ђа Новка Ковачевићка овд. учитељица положила благајни удружења још 50 дин. поред раније положених 50 и тиме постала члан добротвор удружења.

Главни Одбор прима к знању са захвалношћу.

5. Одређени чланови реферишу Глав. Одбору да су испитивани неколико цртача и да је најповољнија понуда г-ђе Берте Гуколовића, која би могла израдити нову диплому за 2 месеца. Али је њихово мишљење да са израдом ове дипломе треба причекати док се доврши Учитељски Дом, па да се и његова слика. изради на дипломи.

Главни Одбор усваја ово мишљење.

6. Алексије Ђурђић извештава Главни Одбор, преко председника одбора, да је скупштина окр. београдског ставила у свој буџет за 1911. год. 300 ДИН. на име помоћи за подизање Учитељског Дома.

Главни Одбор са захвалношћу прима к знању.

Т. Прочитано је писмо Оветозара Ћћулибрковића редов. члана удружења, који моли да се преведе у чланове утемељаче.

8. Прочитано је и примљено знању писмо Јабланичког Учитељског дбора о обнављању његовом и избору нове управе.

9. Секретар извештава Главни Одбор да се г-ђа Настасија, Ђорђевићка учитељица у Бадњевцу уписала за члана утемељача. Учитељ. Удружења са улогом од 50 дин.

Главни Одбор прима к знању са захвалношћу.

10. Прочитано је писмо Ваљевског Учитељског Друштва, које јавља да шаље 300 дин. чистог прихода 0“ забаве у корио Учитељ. Дома.

Примљено је к знању са захвалношћу. .

1. По писму управника Савске Банке решено је:

Да се одговори г. управнику Савске Банке да Главни Одбор похваљује корисну намеру г. управника, али се за ову годину Главни Одбор не може упуштати у понуђени: му посао због својих великих послова.

12. По поновљеној понуди г. Јована, Ђ. Јовановића професора Главни Одбор решава :

Да се од г Јове откупи 500 примерака „Основи Физиолошке Пеихологије“ д Д-р Цијена, које је дело он превео, с тим да му плати 509 од одређене цене и то да му се изда 700 дин. одмах чим удружење добије књиге, а остатак у 300 дин. кад удружење буде продало 2, ових књига.

13. По писму Управе Српске Основне Школе у Крупи решено је:

Да благајна удружења исплати 12 круна за послатих 10 карата, те да тиме помогне оснивање корисне установе за тамошњи српски народ — „Српске Читаонице“.