Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 197

14. Прочитано је и примљено к знању писмо „Посавског Учитељског Збора у Обреновцу“ о обновљењу тога збора и избору нове управе.

15. Прочитано је и примљено к знању писмо Ловачког Учитељског Друштва који изјављује да резолуцију Управе Учитељ. Удружења од 22:1 ов. г. бр. 32 прима као своју и моли да Главни Одбор истраје у борби за напредак и реформу основ. наставе као за побољшање м"теријалног учитељског стања.

Овим је састанак закључен.

Секретар, Председник Гл. Одбора, „ћив. Јовановић Урош Благојевић.

ХХУП САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења, 17. фебруара, 1911. год.

Били су: Мих. Стевановић, Мих. Отанојевић, Мих. Сретеновић, Милева Антонићева, Василија Стојановићка, Ђорђе Којић, Васа Симић, Нед. Игњатовић, Крста Јонић, Стеван Ђорђевић, Пера Ђурић, Мих. Милошевић и Жив. Јовановић.

1. Потпредседник извештава Главни Одбор да је ова седница сазвана искључиво ради претресања пројекта закона о народним школама. Стога позива Мих. Станојевића да настави читање спремљеног пројекта.

Станојевић чита одељке „о ученицима“ и „настава и васпитање“. После дуже дискусије оба су одељка примљена са малим изменама.

Секретар, Председник Гл. Одбора, ићкив. Јоваповић. Урош Благојевић.

ХХУПТ САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења, 19. фебруара 1911. год.

Били су: Урош Благојевић, Мара Кокановићева, Милева „Антоновићева, Недељко Игњатовић, Стеван Ђорђевић, Мих. СОтанојевић, Крста Јонић, Ђ. Којић, Васа Симић, Љубиша Марковић, Василија. Стојановићка, Пера Ђурић, Стојадин Петровић и Живко Јовановић.

1. Прочитани су и примљени записници ХХМ]и ХХУП седнице Главног Одбора, са изменом да се у записник ставља увек „Учитељски Збор“ место „Учитељско Друштво“.

2. По молби Илије С. Тодоровића учитеља решено је да се г. Илији, пошто је у Београду на лечењу, изда из благајне удру- . жења 50 дин повајмице, с тим да му меницу потпишу његова жена и г-ђа Марија Ивановићка.