Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 199

1. Како је ова седница сазвана искључиво ради претресања, пројекта закона о народним школама, председник позива Мих. Станојевића да нестави читање спремљенога пројекта.

Г. Станојевић чита одељке: „о дужности наставника“, „о кондуитовању наставника“, „о наставничком већу“, „о обласном учитељском збору“, о надзору и управи“ и „о управитељу“.

Посде подуже дискусије о свакоме члану, сви су одељци, са малим изменама, примљени по предлогу.

да овим је овлашћен Мих. Станојевић да нађе штампара, који ће оштампати цео пројекат у 50 примерака, тако да се сваком члану, управе упути по један примерак ради проучавања, па да се после још једном претресе сав пројекат на седницама целокупне Управе удружења.

2. Према реферату председниковом, Главни Одбор овлашћује председника и благајника да изузму из благајне удружења до. 21.000 дин. те да том сумом исплате општинском суду купљено земљиште код новог Учитељ. Дома, као и да плате све таксе.

Секретар, | Председник Гл. Одбора, „кив. Јовановић. Урош Благојевић.

УП САСТАНАК Управе Учитељског Удружења, 26. фебруара 1911. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стеваковић, Димитрије Пауновић, Милутин Радоњић, Милева Антоновићева, Василија, Стојановићка, Савка Радичевићева, Мара Кокановићева, Љубиша, Марковић, Ник. Соколовић, Крста Јонић, Нед. Игњатовић, Ст. У. Ђорђевић, Мих. Сретеновић, Гвозден Јов»новић, Стеван Зарић, Ђорђе Којић, Илија Радосављевић, Јован Вуксановић, Мих. Милошевић Мих. Станојевић и Жив. Јовановић.

1. Прочитан је и примљен записник УГ седнице Управе Удружења.

2. Председник извештава Управу, да је по ранијој њеној одлуци исплатио купљено земљиште код Учитељског Дома. За ово је земљиште исплатио суду овд. општине 20573'40 дин., рачунајући у ту суму и све таксе. Земљиште је велико 1028 []м.

Извештавајући Управу о овоме пита је, треба ли сада одмах и да се откопа и нивелише овај плац 2

Управа је примила к знању саопштење председниково о исплати купљенога земљишта; а за откопавање и нивелисање истога Управа је нашла: да је нивелација овога земљишта потребна и да се сада може по мању цену откопати. Стога је решила : -

Да се погоде раденици који ће извршити откопавање и нивелисање свега плаца око Учитељског Дома, и да гг. Недељко Игњатовић, Мих. Отупаревић, Ордан Новакевић и Ђ. Којић размисле о засађивању 1000 []м. од истога плада.