Učitelj

198 УЧИТЕЉ

8. Прочитано је и примљено к знању писмо окружног одбора окр. моравског којим јавља Учитељ. Удружењу да због преоптерећености буџета не може дати помоћи за Учитељ. Дом.

4. Прочитана је писмена оставка на чланство у Главном Одбору г. Михаила Миленковића учитеља.

Главни Одбор уважава г. Миленковићу поднесену оставку. 5. По молби г-ђе Анке Петроваћке удове решено је:

Да се г-ђи Анки изда из благајне удружења на име помоћи 10 динара.

6. Прочитано је писмо окружног одбора окр. подринског, којим се јавља Главном Одбору да је Г. Министар Финансија својим решењем од 12.-1 ове год. поништио суму од 300 динара коју је окр. скупштина ставила у свој овогодишњи буџет на име помоћи Учитељ. Дому.

Главни Одбор примивши ово к знању, решава да председник Главног Одбора образложи начелнику админ. одељења Министар ства Финансија потребу давања ове помоћи Учитељ. Дому.

т. Прочитано је писмо Удружења Државних Служитеља од 18. фебруара ове год. бр. 12, којим препоручује Учитељском Удружењу за служитеља Милоша Станковића.

Главни Одбор прима к знању ову препоруку с тим да ће се она узети у оцену кад се буде решавало о служитељу удружења.

8. Прочитана је резолуција. Мачванског Учитељ. Збора од 5.-1-1911. год. којим се тражи од Главног Одбора Учитељ. Удружења да поради код г. Министра Просвете и Државног Савета, да, се за сад тачно објасни а доцније и у закон унесе: кад се и за које кривице могу учитељи премештати по казни.

Главни Одбор решава да се овај збор извести, де познати и у резолуцији помињани премештаји нису изрицани за исте кривице и да Главни Одбор израђује пројекат за нов закон о народ. школама којим ће се и ове казне боље одредити.

9. Настављено је читање и претресање пројекта закона о народним школама.

Овим је седница закључена.

Секретар, Председник Гл. Одбора, „оив. Јоватповић, Урош Благојевић.

ХХЛХ САСТАНАК Главног Одбора Учитељског Удружења, 21. фебруара 1911. год.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Станојевић, Мих. Сретеновић, Стеван Ђорђевић, Милева Антоновићева, Василија Стојановићка, Крста Јонић, Недељко Игњатовић, Ђ. С. Којић, Мих. Ми. лошевић и Жав. Јовановић. | Е