Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 891

5. Г-ца С. Радичевићева моли Управу у име Одбора Књегиње Љубице, да се заузме код г. Министра Спољних Послова да се породици пок. Александра Вулића бив. учитеља у Старој Србији укаже помоћ.

Управа је извештава да је о томе већ донета одлука.

6. По предлогу чланова извршног одбора решено је:

Да у књижицу ради обавештења народ. посланика и других политич. угледнијих људи уђу ове расправе: 1. Стање писмености у Србији, 2. Уређење наших народних школа, 3. Подизање и издржавање школа, 4. Управа и Надзор, 5. Наставници, 6. Учитељ као културни радник, 7. Тегобе учитељ. положаја и рада, 8. Учитељски захтеви.

Ове ће расправе радити: ! Мих. Стевановић, [ Бор. Млад-е новић, Ш Мил. Радоњић, ЈУ Драг. Михаиловић, У Мих. М. Станојевић, УТ Свет. Димић, УП Мих. Станковић, УШ Ст. Станишић који ће књижицу кореговати и уредити. Свима ће се за рад одредити хонорар. Књижица ће се штампати 1. маја ов. год. и раздавати бесплатно,

Председник Надзорног Одбора, Председник Главног Одбора, и. Радосављевић Урош Благојевић Секретар,

„Живко Јовановић.

ЗАПИСНИК ХХХУШ СЕДНИЦЕ

Управе Учитељског Удружења. 18. марта 1912. г.

Били су: Урош Благојевић, Мих. Стевановић, Гв. Јовановић" Ант. Стојиљковић, Милор. Ђукановић, Мил. Луковић. Ил. Радосављевић, Ђ. Којић, Дим. Пауновић, Стева Ђорђевић, Ж, Јовановић, Мих. Сретеновић, Јов. Вуксановић, П. Ђурић, Гр. Аџемовић и Ник. Михаиловић.

1. По писму Косаничког Учитељског Збора и по изјави г. Пе“ тра Вуксановића учитеља, — кандидата посланичког, да му је потребна материјална помоћ до 300 дин. сад пре избора, када је изложен изборним трошковима и када још није регулисао пензију, и да он, као и тај збор не сматрају за материјалну помоћ учитељу који се кандидује за посланика ако би кандидат дао меницу. Управа Удружења проценила је све прилике г. Пет. Вуксановића, као и његову изјаву, да ће ову суми новаца вратити удружењу ако буде изабран за посланика, па је решила:

Да се из благајне удружења пошље одма на име помоћи г. Петру Вуксановићу учитељу 300 динара из накнадно одобреног кредита за остварење учитељских захтева, с тим да му се ова сума: