Učitelj

ЛИСТА К 919

својим путем свима учитељима, надзиратељима и обштинама школе имаћим у копији ради точног извршења и набављања саобшти; а само се о точном извршењу његовом постара, имајући о оваковом извршењу и Попечитељство у своје време известити“.

|-ве класе секретар Попечитељ просвешт. Попеч. просвешт. Каваљер. Полковник Милован Спасић. Станојевић.

Нема сумње, да је овај распис, коме се навршило 54 године, изазвало стање, које је владало у тадашњим школама. Њиме се дакле хтело, да се школе снабдеју најнужнијим потребама, без којих се рад у школи не може ни замислити.

Међутим, кад данас, после 54 год., погледамо на наше школе, видећемо, да би за већи део истих био потребан овакав распис, јер и данас нисмо далеко одмакли од онога стања, које пре толико година било.

Зађите по нашим школама, па ћете наћи у већини ових и недовољан број скамија, а и што их има, већ су дотрајале, (о прописности и да не говоримо). За тим наћи ћете табле, које су избелеле, те се писано на њима не распознаје, а о црвеним линијама нема ни помена. По зидовима висе нека подерана платна, која треба да представљају мапе. Сто расклиматан, столице такође. Сунђера у оскудици, а креду мора више пута учитељ набављати за свој новац, и Т. Д, ИТ. Д.

_ Овакво стање у данашњим школама потекло је отуда, што се школи не поклања ни толико пажње, колико је то у предњем распису изражено.

Данас се школи на њене потребе одређују недовољне суме, јер школски одбор сматра исту као неки намет. А и оно што је намењено за њено издржавање, издаје јој се тешком муком. У томе смо дотле дотерали, да смо дужност издавања школског приреза прогласили за врлину, па у место да се општински часници за небрижљивост према школи казне, ради се обрнуто, награђују се похвалницама они, који су издали школи прирез, — дакле похваљују се за оно, што су били дужни урадити !!

Да би слика данашњег стања у нашим школама још потпунија била, треба у једном броју „Полиц. Гласника“ од ове године прочитати и ово: надзорна власт казнила је председника и благајника једне општине, што су школи од 8000 дин. до мес. новембра издали само 2000 дин. Но на жалбу ових горња се казна ништи, јер ничим није доказано, да нису школи давали Улг покупљених прихода, па према томе нису ни криви, што су за 11 мес. издали школи само У, школског приреза!

Није онда никакво чудо, што су учитељи устали против оваквог стања, тражећи, да се у интересу народног просвећивања обрати озбиљнија пажња школи.

Ст. Н. Дуцић.