Učitelj

494 . УНИТЕ Љ

задатак основне школе али да их није довољан број. Најмање има смисла, тој празнини поправљати квалификованим учитељима, који су од штете за школу.

Сравњујући просветне прилике у Србији са приликама у другим земљама, одређује веровање да смо и сувише заостали.

Као не мање важно питање, у просветном питању, истиче материјалну страну школским радника — учитеља. Утврђује, да од свих држава, Србија најмање плаћа своје просветне раднике. Најмање немачке државице, за време од 30 година плаћају своје учитеље са по 15— 20.000 динара више. |

Напредак наших основних школа, није у застоју ни због засталости наше расе, ни због недовољног рада учитеља, већ је застој само због недовољног трајања школовања.

У већини Европских држава, школовање траје 6 година. Питање обавезне наставе не треба да буде ствар добре воље народа већ једна обавеза, као што је војска и порез.

Продужне школе су много важније но 5, и 6. разред осн.. школа. У њој се тек може увидети, да основна школа није залудница. Градећи исту просветну зграду учинили смо све, само смо заборавили метути кров. Због тога је и истина: да ми рационално радимо, да се заборави све оно што је у основној школи стечено. -

За продужне школе треба нарочито способних људи. У противном било би-и са њима оно исто што и са школским надзором да се једне године установи а друге укида.

При реформама народне школе, треба предвидети, да се за овакве просветне институције, нарочито оспособе људи који ћеу "њима радити.

Верује, да је свију жеља, да се изађе из овога просветног лутања, ди не би црвенели пред народима ниже интелегенције но. што је наш народ.

Завршава свој говор, верујући да нема никог, који неће о правта заменити ону реч: шешко побеђенима, са шешко непросвеенима. После одмора.

П.председник Д. Соколовић представља новодошавше госте.

Наш драги гост г. Јосиф Улехла, управитељ грађанских школа у Моравској, одржао је исцрпно предавање на чешком језику о „новој школи“ у Чешкој и Моравској. :

Г. Др. Лазовина председ. профес. друштва из Спљета као Ср-' бин Далматинац, са пуно родољубива жара поздравља скупштину учитеља слободне Србије.

П.председник Д. Соколовић захваљује другу из Далмације.

Предлаже скушштини, да се одлично предавање г. Др. Милов. Јовановића, оштампа о трошку Учит. Удружења. (Предавање · је стенографски прибележено.) Скупштина усваја једногласно.