Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 495

П.председник захваљује нашем госту г. Јосифу Улехлу на исцрпном говору.

За овим је овај састанак закључен у 11,35 часова пре подне а други заказан за 3:/5 часова по подне.

Секретари: А. Ђ. Лукић ; Председник Душан Ник. Илић Дим. Ј. Соколовић

Милив. М. ГАВРИЛОВИЋ Оверава записник: ЛазАР Љ. ЂУРЧИНОВИЋ

ДРЖАНЕ 8. АВГУСТА 1911. ПРЕ ПОДНЕ У САВАМАЛСКОЈ ОСНОВНОЈ ШКОЛИ.

П председник г. Дим. Соколовић отвара састанак у 9 час. и даје реч г. Св. Ћулибрковићу.

Г. Ћулибрковић сматра да је ред и дужност Учит. Скупштине да проговори о укидању црквено-школске аутономије нашој прекосавској браћи и вели: да српска Учит. Скупштина треба да на тај атак реагује на начин, који за сходно нађе.

Г. Чеда Тодоровић сматра да је број учитеља врло мали данас за једну такву манифестацију, још вели: да ми не би могли ни давати упуства нашој браћи у тим стварима. .

П.председник пита скупштину: сматра ли скупштина за довољно, да се ова напомена г. ћулибраковића уведе у записникр

Скупшина прима,

Г. Јован Телебаковић чита своју расправу „о употреби очи-

гледних средстава у настави.“ После прочитане расправе, скупштина га поздравља са живео! | ' Г. Милутин Станковић скреће пажњу скупштини да поред овог лепог предавања г. Телебаковића не пређе брзо, јер је г. Те- | лебаковић, у сваком свом раду, морао служити за пример а нарочито ово његово предавање и приређена величанствена изложба могу му само на част служити и кличе му! Живео!

Г. Сретен Динић протествује што се не дозвољава да се говори о његовом предавању, које је јуче држао.

П.председник опомиње г. Динића да не говори кад није реч добио.

Г. Станковић наставља свој говор и наглашује да су велике биле муке, док је г. Телебаковић ову збирку спремио. Зна се, вели Станковић, да у нашем музеју немамо српског оделења а ова би збирка могла бити леп почетак и предлаже: да удружење даде г. · Телебаковићу — ма и скромну — награду и ову збирку наставних средстава откупи. — Чује се једногласно одобравање.

Г. Ж. Радосављевић у свом говору вели: да је г. Телебако вић својим радом пред странцима осветлао образ свију учитеља и дао подстрека свима учитељима на рад у том правцу. Чак је им