Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 497

! %

П.председник захваљује и честита свима учесницима ове 29. учитељске скупштине на обилној посети и држању. Нарочиту захвалност изјављује браћи из Босне и Херцеговине, Браћи Чесима и осталим гостима — пријатељима учитељства.

Лепим речима је изјавио захвалност Министру Просвете Г. Љуби Јовановићу, који је указао нарочиту пажњу 29. учит. скупштини посетивши је у два маха.

За овим позива све присутне, да корпоративно изађу на гроб највећег добротвора Учитељ. Удружења пок. Јована Гавриловића, где ће му захвални учитељи одржати помен.

Са овим је завршен рад 29. учитељске скупштине.

Секретар, · Подпредседник 29. уч. скуп. Свет. Гојковић Дим. Ј. Соколовић

Оверава записник, . Лазар Љ. Ђурчиновић

ХХХ. УЧИТЕЉ. СКУПШТИНА.

ЗАПИСНИК 1 САСТАНКА „ПОСЕБНЕ ВАНРЕДНЕ УЧИТЕЉСКЕ СКУПШТИНЕ“,

држаног 26. октобра 1918. год. у Учитељском Дому.

1. А

Председник отвара седнице посебне Скупштине и предлаже да се изврши избор секретара, тако да двојица дежурају пре, а двојица по подне.

Скупштина овлашћује председника да он кандидује лица за секретаре. Председник предлаже да пре подне дежурају:

Милутин Сокић и Драгољуб Димитријевић. „10 подне

Никола Богдановић и Драгомир Атанацковић. Скупштина их прими. |

5

Председник износи да је ово прва учитељска скупштина после славних ратова Србије са Турском и Бугарском, из којих је она изашла као победилац. У тим минулим ратовима учествовало је и учитељство, које је допринело проширењу Краљевине Србије, али да је и знатан број учитеља приложило на олтар ослобођења потлаченог српства и своје животе. Нека је вечита слава тим славним херојима.

Скупштина се одазва са „Слава им“.

Михапло Станојевић предлаже да се прочитају имена тих изгинулих бораца.

,