Učitelj

496 | УЧИТЕЉ

чувени Едисон ових дана рекао да се занима наставом у осн. школи, како би помоћу живих слика заменио говор учитељев. Коликог је дејства, његова изложба на учитеље имала, види се из решења оних учитеља, који су ове године прослављали своју 20. годишњицу. Они су донели одлуку јуче да за 4, године скупе што више наставних средстава па кад буду прослављали 25. годишњицу да сва скупљена средства поклоне Учитељском Удружењу. Само то, па је доста што је г. Телебаковић учинио.

Г. Милан Поповић вели: да је раније био противан што је Гл. Одбор и ставио на дневни ред предавање г. Телебаковића али његов рад а и само његово предавање уверили су га да није био у праву. И стране и наше музеје прегледао је. Све то само засене очи и ништа више. Отуда није могао ништа донети да га загреје, да и сам почне шта да ради. Мисли, да би овакву збирку наст. средстава требала да има свака Учитељ. Школа а и Учитељско Удружење.

Г. Чеда Тодоровић ради обавештења тврди, да г. Сретен Динић

има великих заслуга на препорађају своје околине и раду на задругарству. Оно што је г. Телебаковић урадио је за сваку похвалу и ја не бих то могао урадити за дуг низ година — 'а мишљења сам да сваки обрађује оно поље на коме има дара. Глав. Одбор је заборавио да је г. Динић држао на једној Уч. Скупштини предавање „учитељ као културни раденик.“ Оно је штампано и награђено. У њему је г. Динић дао правац рада на просвећивању и културном препорођају народа. Својим јучерањим предавањем, он је порекао могућност тога рада. Узрок је томе што је отишао на друго — филозофско поље за које је ненадлежан. , Г. М. Косановић тврди, да је увек више критичара него раденика и да сваки сматра да је у својој критици у праву. Искрено честита рад г. Телебаковића, али сматра; да је опширност програма сметња за употребу очиг. средстава — као и досадашњи повремени преглед школа. И он је мишљења да Учит. Удружење треба да награди г. Телебаковића.

Г. Д. Михаиловић говори у истом правцу.

Г. Благоје Радојковић напомиње да се до сада у два маха говорило на учитељским скупштинама о очигледним средствима. Расправу о очигледним средствима држао је у Врањи г. Ст. Станинић а у Београду пок. Путниковић „шта могу сами учитељи за наст. средства учинити.“

Г. Душан Илић потпомаже предлог г. Станковића да се г. Телебаковићу изда новчана награда из Учит. Удружења.

П.председник сматра да скупштина треба да овласти Главни Одбор да новчано награди г. Телебаковића и да ову његову збирку откупи.

Скупштина једногласно усваја тај предлог.

Г. Телебаковић захваљује на признању, од стране Учит. Удружења и изјављује да ће он своју збирку очигледних средстава уступити Удружењу.