Učitelj

МЕТОДИКА 539

Ако у први мах не уплашимо и не одбијемо децу и ако се умеднемо прилагодити дечјој природи, старајући се да достигнемо простоту, дечју простоту у својим сопственим цртежима, ускоро 'Ћемо достићи, да ће деца моћи нацртати готово све, што виде. _

Ти цртежи, од којих многи могу служити само символима 'ствари, послужиће нам као материјал, који ће врло много обогатити наше предавање, уносећи у њ свемогуће предмете, узете из живота.

Не треба од самога почетка приморавати дете да црта линије ти тачке. У животу детета не постоје тачке и линије. Разуме се, њих сретамо овде онде, али треба нам се обратити дечјој уобразиљи. Били би глупи, кад се не би постарали искористити његову

богату фантазију, његову крепку веру.

Повучене црте на табли једнаке дебљине и дужине, једанпут "представљају плајваз, други пут — штап, палидрвце или копље. Таквим скицама дете може представити целу породицу, која је изашла у шетњу: оца, мајку и четворо деце.

На задацима из рачуна, више него на ма којим другим за"дацима, где се примењује дртање, треба се старати да се постигне да би дете умело са мало скица представити оно што је најбитније у предмету, Ми морамо цртати ствари што је могуће простије, да би их могли нацртати брзо, лако и у већем броју. Ту треба много више ценити вичност, окретност, него правилност. На тај начин треба раније научити децу цртати на задацима аритметике, — боље рећи, писати у такту. Исто тако може и само дете цртати на школској табли.

Техничка утанчаност овде није потребна. Неуспели цртеж учи"теља на табли, у коме се не може лако да разликује коњ од човека, даће више користи и задовољства, него нека савршена слика. „А заинтересовати децу, водити посао тако, да му они дају задовољство — у томе је главна и прва учитељева задаћа.

У таква вежбања савршено слободно, без принуде, као што "ћемо доцније видети, могуће је урачунати вежбања у рачуну.

Осим тога, цртежи ће се знатно поправити, кад се измени положај, који данас заузима цртање у нижим разредима. По моме гледишту цртање мора заузети видно место на свима задацима у млађим разредима. Предавање свакога предмета мора се пратити 'пртањем, што је цртање способно да свуда изазива и подржава тредставе и уводи живот у школу.

Онај, који изоставља цртање као помоћно средство при еле-

355