Učitelj

786 УЧИТЕЉ

Место ове домаће речи врло се често употребљава турска реч кашика. Ово је непотребан варваризам. Говори, дакле, и пиши: лажица или ожица или жлица (а не ложица и кашика). (Наставиће се)

Педагошки преглед

Док је код нас скоро целе године владало ненормално стање у просветном погледу у опште, услед прилика створених Балканским ратовима 1912—13 год. дотле су у осталим културним државама ипак и ако и оне нису биле без потреса, проузрокованог догађајима на Балкану, педагошке идеје знатно корачале унапред.

Ми ћемо у народним врстама покушати да бацимо летимичан поглед на извесне резултате који обележавају круг у коме се кретао углавном точак напредних педагошких идеја и педагошке науке.

Почећемо са друштвима за проучавање детета.

Друштва за проучавање детета.

Покрет за испитивање дечје душе заузео је у западном свету великог маха. У свима државама постоје читава друштва за проучавање детета. Па и у нас је постојало такво једно друштво (Друштво за дечју психологију) до пре 3—4 године, које је издавало и свој лист „Гласник за дечју психологију.“ Али је то друштво сад престало.

У седницама Лондонског друштва одржана су прошле године ова предавања : коедукације за време младићског доба: Психологија и граматика; Психологија говора, Психологија читања, Психологија математике.

Педагошко-психолошка радна задруга у Бреслави бави се сада испитивањем интелигенције у ученика. Та задруга има око 20 учитеља који врше испитивања ученика према упуствима која им даје универзитетски професор у Бреслави Др. Штерн. Председник друштва је учитељ Хила.

Завод за експерименталну педагогију и психологију Лајпцишког универзитета напредује све више и више. Број похађача и течајева јесте већи. Заведене су и недељне дискусије о основним

%