Učitelj

794 У штите љЉ

и неколико других чланова (најмање четири) мушких или женских. Најмање једанпут у току школске године дужан је председник школског савета, да сазове учитељско веће ради договора о интересима дотичне школе. У сваком округу мора бити у крајњем случају, једна школа. Она се дели, по могућству, на два курса: школа за млађу и школа за старију децу. За оне који сврше потпун курс основне школе, установљени су продужни, курсеви, а за оне који отиду на занат установљен је т.зв. продужна школа. Последња има минимум 180 школских часова. који се држе увече или се скраћују на један или два наставна курса.

Директни надзор над основном школом води школски савет. Са одобрењем епархијског савета, школ. савет може изабрати за свој састав извесан број учитеља, управитеља и инспектора основе школе за дотичну област. Над овим школама држава води надзор преко инспектора, које она и поставља. Данас их тамо има око 47. и сваки надзорник има своју област. Ако инспектор запази недостатке у својој области, он о томе извештава школски савет; не уроди ли то плодом, обраћа се епархијалном савету. Кад хоће да се подигне нова школа, инспектор даје своје мишљење о избору земљишта за школу и ђачко игралиште.

У школама раде учитељи и учитељице, који имају једнака права и једнаке дужности. Компетентост за наставника основне школе доказује се испитом у државној школи, која специјално спрема наставнике основних школа. Таквих школа у овоме време има 14: осам мушких и шест женских. Уза сваку учитељску школу постоји практична школа (вежбаоница). Настава је у колеџу (учит. шк.) бесплатна и траје четири године.

Земаљски Савез учитеља основних школа тражио је више пута, да се учитељске школе реформишу у циљу побољшања учитељске спреме, и 1906. год. био је изабран комитет, који ће израдити реформни план.

Плате нису једнаке за сва места. Најнижа је плата 1000 круна са четворогодишњим повишицама од по 350 круна. По градовима и неким селима плате су много веће, него што је напред наведено. Сем плате имају бесплатан стан и огрев. ј

Сви родитељи и стараоци морају школовати своју децу. Школски Савет је дужан, да се строго стара да се обавезност наставе до краја изведе. Школовање деце траје од 7—14 године. Од школе се могу ослободити само она деца, која се школују у ком приватном или државном заводу, сличним са основном школом; која