Učitelj

~

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

се школују по жељи родитеља приватно код куће, ако је школски савет уверен да су родитељи способни да врше учитељски посао.

Школовање траје шест година: млађи и старији курс. Наставни план за сваки округ саставља школски савет по угледу на „нормални план,“ који саставља духовни департман. По закону школска година траје минимум 34'/г недеље. Закон вели, да се задатак учитељев не састоји само у томе, да образује, но и да васпитава ђака. Овде се учитељ мора што више користити родитељским искуством.

Законом су предвиђени ови наставни предмети: закон Божји, шведски језик, аритметика, геометрија, географија, историја, природне науке, цртање, певање и гимнастика. А тако исто и пољопривреда ако школа има врт. Необавезни су предмети: ручни рад и домаће газдинство.

На вишем курсу основне школе предаје се: књиговодство, хигијена — по градовима страни језици, енглески или немачки. Гдегде постоје нарочите социјалне хигијенске установе, осим оних које предвиђа закон, као на пример: храњење школске деце, ђачка купатила, летње колоније итд.. Велика се пажња обраћа на снабдевање школа учитељским материјалом и на оснивање школских библиотека.

Настава је бесплатна. Издржавање школа пада делом на општине, а делом на државу. Буџет основних школа премаша цифру од осам милиона круна. Резултати наставе, где се школује 94%/• деце, не могу се представити цифрама. Може се рећи то, да су данас у шведској готово сви регрути који ступају у војску — писмени. Изузетак чини само један на хиљаду људи, и то су махом ЧФинланђани са далеког и хладног севера.

(АД. РУМ) „Шк. и Жиз.“

Књижевни преглед

А) РЕФЕРАТИ

Рачуница за Ш и ТУ разред основне школе. По програму написао Ђ. С. Којић учитељ. Цена 060 дин. После двогодишњег искуства, стеченога необично активним и свестраним радом на примењеном пољу методике рачунске наставе у нас и после пажљивога посматрања и проучавања свих 918